Holocén Természetvédelmi Egyesület

2016. május 26-án a miskolci Diósgyőri Gimnáziumba látogattunk el.
Célunk az éghajlatvédelem különböző módszereinek minél szélesebb körű megismertetése, a fiatal diákokkal. A 7. évfolyamos diákokkal beszélgettünk a globális környezeti problémákról, illetve azok megoldási lehetőségeiről majd ezt követően játékos formában is szemléltettük hogyan tudunk otthon környezettudatosabban élni.

 

KÖSZ! Program 2016-ban

A „KÖSZ! Program 2015” lehetőséget biztost, hogy középiskolás diákokkal működjünk együtt, a közösségi szolgálat keretein belül. Ennek során a diákok megismerkednek a Bükk-hegység adottságaival, forrásaival, tanösvényeivel, illetve a környezet és természetvédelem szerepével és fontosságával.

 

Fazola-fesztivál

 

Erdő kérése táblaavató

 

Kiállítás előkészületei

 

Környezeti nevelés

2015. november 14-én újból kilátogattunk a Bükkbe a kijelölt források nyomán. A résztvevő Hermanos diákok az előző tanévben már bekapcsolódtak a programba. A kirándulást Bükkszentkereszten kezdtük, ahova közösen utaztunk fel, majd onnan gyalog indultunk visszafelé a városba. Utunk során érintettük a lovastanyát, majd megnéztük a Szent István forrást. Mire a Fehérkői kilátóhoz értünk a nap is kisütött és gyönyörű kilátás fogadott minket. A Hajnalka-forrást is meglátogattuk, ahol sajnálattal tapasztaltuk az ottani elhanyagolt állapotokat. Felmértük a forrás környékét, mérlegeltük milyen teendők lennének, majd ízpróbával teszteltük a vizét is. Utunk során összegyűjtöttük a turistaútvonal mentén talált szemetet, melyből sajnos megtöltöttünk egy nagy zsákkal. Utunkat kellemesen elfáradva a Diósgyőri vár tövében fejeztük be.

 

 

 

Képek a galériában megtekinthetőek.

2015. május 16-án a Király-kúti forráshoz és annak pihenőjéhez mentünk ki a Herman Ottó Gimnázium tanulóival. Azt tapasztaltuk, hogy a tűzrakóhely környéke igen elhanyagolt volt. Első lépésként összegyűjtöttük az eldobált szemetet, majd összegereblyéztük a környékét. A munkát követően meglátogattuk a Kecskelyuk-barlangot, utána pedig a Büdös-pestet is. A kirándulásból visszaérve a tiszta szalonnasütő helyet kipróbálva főztünk egy finom lecsót bográcsban, majd desszertnek kipróbáltuk a palacsintasütést tárcsán, ami nagy sikert aratott.

 

Képek a galériában megtekinthetőek.

2015. május 9-én a Herman Ottó Gimnázium 9. évfolyamos tanulóival kilátogattunk Lillafüredre. Sétát tettünk Felső-Hámortól a függőkerten át a Pele-házig. A Szinva-patakon átkelve a Herman Ottó barlangot néztük meg először, ahol sajnos el is tudtuk kezdeni a szemétszedést mind a patakból, mind pedig a barlang bejáratából. Utunk során a diákok érdekes információkkal gazdagodhattak a polihisztor munkásságával és életével kapcsolatban. A sírjánál koszorúval emlékeztünk meg róla, majd a vízesés mellett beszéltünk a vizek jelentőségéről is. A Pele-laknál pedig ebéd várta a diákokat miután a Herman Ottó Múzeum vezetett kiállítását is megtekintették. 

 

Képek a megtekinthetőek a galériában.

A „KÖSZ! Program 2014” lehetőséget nyújt az egyesület számára, hogy együttműködjön a Herman Ottó Gimnáziummal az iskolai közösségi szolgálat megvalósításában. A 2015-ös év során 4 alkalommal tervezünk bevonni diákokat a különböző – főleg vizes és Herman Ottó munkásságával kapcsolatos – programokba.   Ebbe bele tartozik a polihisztor sírjának takarítása, tevékenységeinek bemutatása, vizeink és környező források bejárása, pihenőhelyek takarítása is a tanulók segítségével.

 

 

      

A Herman Ottó Gimnázium közösségi szolgálatos diákjaival a „KÖSZ! Program” keretében 2015. március 18-án délután ellátogattunk a felsőhámori temetőbe.  Itt a megemlékezést és beszélgetést követően sor került a polihisztor sírjának rendezésére, körbetakarítására és friss koszorú kihelyezésére. Herman Ottón kívül Vásárhelyi Istvánról és Fazola Henrikről is megemlékeztünk, illetve a sírokat rendbetettük. Ezt követően még elsétáltunk Vadas Jenő sziklafalba helyezett emléktáblájához. A délután folyamán kiemelt hangsúlyt fektettünk a Víz Világnapjának fontosságára, ami közvetve vagy közvetlenül, de köthető mind a három tudós munkásságához is.


Képek megtekinthetők itt.

A Klímaőrjárat általános iskolai verseny regionális döntőjét a Tarnaörsi Általános Iskola csapata nyerte. Jutalmuk egy egyhetes tábor volt Márokpapin, az itt szerzett élményeiket mutatják be egy rövid prezentációban.

 

{phocadownload view=file|id=29|target=s}

2014 februárjában indult a felső tagozatosok számára meghirdetett játékos éghajlatvédelmi vetélkedő, a Klímaőrjárat. A fordulók során a diákok 3 fős csapatokba szövetkezve derítették fel a környezetükben, iskolában és otthon tapasztalható környezetrongáló folyamatokat. Így kapott bizonyítványt az iskolájuk, adtak környezetbarát receptötletet ismerősüknek vagy okos tudósként környezeti problémákat tártak fel.
A tanulók valós élethelyzetben tanulták meg környezetük védelmének fontosságát, és mai sikerszakmák (oknyomozó riporter, kutató, kommunikációs szakember) csínját-bínját kiismerve bizonyíthatták, hogy képesek felelősebben fellépni, mint sok felnőtt.
A küldetés véget ért. Az idei évben a Klímaőrjárat vetélkedőn hat régióban több mint 500 csapat, vagyis több mint 1500 diák vett részt összesen, amelyből a regionális döntőkbe a legjobb nyolc csapat 24 diákja jutott.
A vetélkedő nyertes csapatai 5 napos kalandtáborban vesznek részt júliusban, a döntős csapatok értékes és hasznos ajándékokkal (terep-, túra- és kerékpáros felszerelések, öko-könyvek, magazin-előfizetések, kreatív környezettudatos játékok) térhettek haza.

Bővebben ...

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sajtóközlemény
Kiadja a Holocén Természetvédelmi Egyesület
Miskolc, 2014. január 27.

Egy új küldetés vár rád!

Február 20-ig lehet jelentkezni a felső tagozatosok számára meghirdetett játékos éghajlatvédelmi vetélkedőre, a Klímaőrjáratra. A régiós fordulók során a diákok 3 fős csapatokban szövetkezve derítik fel a környezetükben, iskolában és otthon tapasztalható környezetrongáló folyamatokat, vizsgálják meg a lehetséges megoldásokat, és tárják fel, a lehető legmeggyőzőbb módon, saját nyelvükön kutatásaik eredményét.

A tanulók valós élethelyzetben tanulják meg környezetük védelmének fontosságát, és mai sikerszakmák (oknyomozó újságíró, kutató, kommunikációs szakember) csínját-bínját kiismerve bizonyíthatják, hogy képesek felelősebben fellépni, mint sok felnőtt.

Bővebben ...

 

Február 20-ig lehet jelentkezni a felső tagozatosok számára meghirdetett játékos éghajlatvédelmi vetélkedőre, a Klímaőrjáratra. A régiós fordulók során a diákok 3 fős csapatokban szövetkezve derítik fel a környezetükben, iskolában és otthon tapasztalható környezetrongáló folyamatokat, vizsgálják meg a lehetséges megoldásokat, és tárják fel, a lehető legmeggyőzőbb módon, saját nyelvükön kutatásaik eredményét.

 

Bővebben ...

2017. április 07-én 16. alkalommal rendezte meg a kalotaszentkirályi SILVANUS Egyesület és a HOLOCÉN TvE. a hagyományos Föld Napi rendezvényt a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskolában.

 

2016. április 22-én 15. alkalommal rendezte meg a kalotaszentkirályi SILVANUS Egyesület és a HOLOCÉN TvE. a hagyományos Föld Napi rendezvényt a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskolában.

A döntő vetélkedőn résztvevő legjobb 12 csapat előzőleg egy 2 fordulós elektronikus környezetvédelmi vetélkedőn vett részt. A vetélkedőbe a két ország összesen 7 iskolája kapcsolódott be.

A rendezvény napján a diákok a hulladékcsökkentésről hallgattak meg egy előadást, majd közösen az iskola tanulóival elültették a Föld Napi fűzfa sort az iskola melletti patakparton. Ezt követően a döntős csapatok bemutatták hulladékból készített kreatív munkáikat, majd pedig környezetvédelmi reklámjukat. Ezen kívül a gyerekek 3 állomást végigjárva még több érdekes dolgot hallottak a környezetvédelemről. Először megnéztek egy klímavédelmi nemezterepasztalt, ahol a jó és rossz példákról beszélgettek. A másik teremben hulladékból készült „újratermékeket” láthattak és kaphattak ötleteket az újrahasználatra. Az udvaron pedig egy „óriás tehén” hívta fel a figyelmet a helyi termékek vásárlására.

A program sikeres befejezését követően másnap a szervezők és önkéntesek közösen kellemes kirándulással zártuk a rendezvényt az Ördögmalom vízesésnél.

 

További képek a galériában

A természetvédelem fontosságára hívták fel a diákok figyelmét a hétvégén immár tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Silvanus Ökológiai Egyesület (SÖE) és a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület (HTvE) a Föld napja rendezvényt a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskolában.

Az iskola diákjai a programok keretében szemetet gyűjtöttek a falu utcáiról, patakmedreiből. Pénteken reggel Bioélelmiszerek, avagy a fenntartható élelmiszer termelés címmel Lenkey Péter az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány munkatársa Kalotaszentkirályon, Nagy Gábor (HTvE) Körösfőn és Herschmann Tamás (HTvE) Bánffyhunyadon tartott előadást.
Ezt követően beszédek hangzottak el a környezeti problémákról, és a diákok elültették az idei „földnap fasort” a kalotaszentkirályi iskolakertben. A magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség támogatásával, a Kárpát-medencére kiterjedő kampány keretében, a külhoni települések közül elsőként a Kolozs megyei településen ültették el a Világfát. A rendezvény az iskola minden diákját megszólította: rajzpályázatok, játékos vetélkedők, kisfilmek, csoportjátékok tették mozgalmassá a programot.
Az anyaországi Reflex Környezetvédelmi Egyesület Éghajlatváltozás képekben vezérgondolattal egy vándorkiállítást hozott el a kalotaszentkirályi iskolába. A Föld különböző pontjain készült fotók mindegyike azt érzékeltette, hogy az éghajlatváltozás, az aszályok, a tornádók, az áradások és az elsivatagosodás mind-mind egymással összefüggő jelenségek.

Nyolc iskola (Zsámbok, Edelény és Kunadacs Magyarországról, valamint Szilágylompért, Bálványosváralja, Körösfő, Bánffyhunyad és Kalotaszentkirály Erdélyből) diákjai egy háromfordulós vetélkedősorozaton vehettek részt. ). A vetélkedőre 30 háromfős csapat jelentkezett, közülük tizenkettőt díjaztak a szervezők. A vetélkedősorozat nyertesei augusztus 10–14. között részt vehetnek egy ingyenes ökotáborban.

 

További képek a galériában!

A kalotaszentkirályi SILVANUS Egyesület és a HOLOCÉN TvE. 2014. április 25-én 13. alkalommal rendezte meg a hagyományos Föld napi rendezvényét a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskolában. A programhoz kapcsolódóan – első alkalommal – szerda délelőtt erdősítésre került sor. A helyi Ady Endre Iskola diákjai és pedagógusai a Kerekhegy (Dealu Botii) település határában lévő községi erdőben 200db fenyőfa csemetét ültettek el. Csütörtök délután szemetet gyűjtöttek a település utcáiról. Pénteken a Holocén Természetvédelmi Egyesület tagjai tartottak előadást „Éltető levegőnk” címmel a körösfői, a bánffyhunyadi és a kalotaszentkirályi iskolákban. 21 esszépályázat érkezett be, melyek közül a legjobbakat a diákok elő is adták. Ezt követően a rajzpályázatok értékelésére került sor. A nap végén pedig közösen ültettük el a már hagyományossá vált Föld-napi fasort a diákokkal.

A kalotaszentkirályi SILVANUS Egyesület és a HOLOCÉN TvE. idén április 27-én kilencedik alkalommal rendezte meg a hagyományos Föld napi rendezvényét.
A meghirdetett esszépályázatra 28 pályamű érkezett, ebből 15 került díjazásra.
A "Globális problémák" című előadást a szentkirályi, körösfői és a bánffyhunyadi iskolában egyaránt láthatták és hallhatták a gyerekek. A program az idén is faültetéssel zárult.

A helyi SILVANUS Egyesület, a kolozsvári CET és a HOLOCÉN idén 7. alkalommal szervezte közösen a jeles nap programját.
A 2011-es Föld Napja pályázat témaköre „Településem legerősebb és leggyengébb pontjai Zöld szemmel" volt. Több tucat rajzzal, fotóval és 33 esszé pályaművel készültek a résztvevők.
Egyesületünk önkéntesei „Változik a Föld éghajlata” címmel tartottak előadást a szentkirályi, a körösfői és a bánffyhunyadi iskolákban. A közös faültetés nyomán újabb fákkal gyarapodott a Föld Napi Fasor.

A hagyományos Dél-Borsodi Madarak és Fák napja rendezvény idén 2016. május 7-én 38. alkalommal Mezőnagymihályon került megrendezésre.

A természetvédelmi vetélkedőn 10 dél-borsodi általános iskolás csapat vett részt. A délelőtt folyamán míg a diákok különböző feladatok megoldásával bizonyították tudásukat, addig a kísérő és felkészítő pedagógusok Gelejre látogattak, ahol egy előadást hallgattak meg a dél-borsodi madárvilágról, majd pedig egy sétát tettek a halastavaknál.

A sikeres vetélkedőt követően a program díjkiosztóval zárult.

Idén 37. alkalommal került megrendezésre a Dél-Borsodi Madarak és Fák Napja vetélkedő 2015. május 8-án, Mezőnyárádon került megrendezésre a rendezvény, ahol 10 dél-borsodi általános iskolás csapat képviseltette magát a környezetvédelmi versenyen. Míg a diákok a kapott feladatlapokkal bejárták a falut, addig a kísérő és felkészítő tanárok a hasznos előadást hallgathattak az Országos Mentőszolgálat munkatársától az iskolában, gyerekek között előforduló balesetekről. 

A négy állomás bejárása után ebéddel és díjkiosztóval zárult a vetélkedő. Jövőre Mezőnagymihályban kerül megrendezésre a program.  

Képek megtekinthetők a galériában. 

Idén 36. alkalommal került megrendezésre a Dél-Borsodi Madarak és Fák Napja vetélkedő. 2014. május 10-én Bükkzsércen került megrendezésre a rendezvény, ahol 9 dél-borsodi általános iskolás csapat képviseltette magát a környezetvédelmi versenyen. Míg a diákok a kapott feladatlapokkal bejárták a falut, addig a kísérő és felkészítő tanárok a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontjába látogattak el Felsőtárkányba, ahol az erdei iskola lehetőségeiről hallottak ízelítőt. Jó hangulatban, sok új információval gazdagodva zárták a diákok a napot.

A Herman Ottó Emlékév alkalmából a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Múzeum, mint minden évben, az idén is játékos feladatokkal, sétalehetőséggel Herman Ottó sírjáig és meglepetés ajándékkal várta az érdeklődőket a Madarak és Fák Napja alkalmából a Herman Ottó Emlékházban május 10-én. Fotó: minap.hu

2012 május 12-én 34. alkalommal került megrendezésre a Dél-borsodi Madarak és Fák Napja.
Az idén a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola volt a házigazda, ahol 12 csapat vett részt a természetvédelmi vetélkedőn.
A csapatokat kísérő és felkészítő pedagógusok a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságától érkező Kleszó Andrástól hallhattak ismeretterjesztő előadást Dél-Borsod természeti értékeiről.

Túl a 30. jubileumon, idén 33. alkalommal is Egyesületünk részvételével került megrendezésre a Dél-borsodi Madarak és Fák Napja, melynek ezúttal Sály település adott otthont.
A vetélkedőt a Bükkábrányi Általános Iskola csapata nyerte.
A színes rendezvény végén a résztvevőkkel (pedagógusok, önkéntesek, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, a Miskolci Gombász Egyesület) a 2011. évi közös programokról és tervekről tartottunk eszmecserét.

Az F-66-07-00125 azonosító számú „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre" c. programunk, valamint a "Helybenjárás, haladás vagy fenntartható fejlődés?" című EGT/Norvég FM pályázatunk keretében egyesületünk munkatársai és önkéntesei a BÁMK Arany János Általános Iskola a meghívására 2010. 05. 31-én részt vett a Madarak és Fák Napi rendezvényen, amin közel 167 fő vett részt.

Az F-66-07-00125 azonosító számú „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre" c. programunk, valamint a "Helybenjárás, haladás vagy fenntartható fejlődés?" című EGT/Norvég FM pályázatunk keretében egyesületünk munkatársai és önkéntesei a BÁMK Arany János Általános Iskola a meghívására 2010. 05. 31-én részt vett a Madarak és Fák Napi rendezvényen, amin közel 167 fő vett részt.

Az F-66-07-00125 azonosító számú „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre" c. programunk, valamint a "Helybenjárás, haladás vagy fenntartható fejlődés?" című EGT/Norvég FM pályázatunk keretében egyesületünk 2 munkatársa részt vett 2010. május 15-én, szombaton a MÁAMIPSZ Mező Ferenc Tagiskola által szervezett XXXII. Dél-borsodi Madarak és Fák Napi rendezvényen, ahol „Herman Ottó élete és munkássága” címmel előadást tartott habil Viga Gyula a miskolci Herman Ottó Múzeum megbízott igazgatója.
A bükkábrányi Eleven Televízió munkatársai „Dél-Borsod természeti értékei” címmel interaktív kiállítást szerveztek az érdeklődő fiatalság részére, a kiállítás ezen a napon volt megtekinthető.
A Mező Ferenc Általános Iskola által szervezett, immár 32. alkalommal megrendezett vetélkedőn idén 12 iskola 110 tanulója és nevelője vett részt.

2015. április 28-29-én négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei általános iskolába látogattunk el a Föld Napjához kapcsolódó témákkal.
A laki, szuhogyi, szögligeti és perkupai diákok először egy kiállítást nézhettek meg a globális környezeti problémákról, majd ezt követően játékos formában beszélgettünk a minket körülvevő élővilágról, az éghajlatváltozás okairól és a lehetséges megoldásokról.  

 

További képek a galériában!

A Miskolci Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „Lombhullató” természetismereti versenyt rendezett a miskolci általános iskolák számára a Holocén Természetvédelmi Egyesület támogatásával októberben. Igazgatónő megnyitója után a diákok rövid műsorral kedveskedtek a megjelent csapatoknak és a felkészítő tanároknak.

Az öt állomáson a gyerekek játékos feladatok megoldásával bizonyították tudásukat és természetszeretetüket.

A verseny legügyesebb csapatai:

1. helyezés: Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola

2. helyezés: Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda

3. helyezés: Miskolci Görög Katolikus Általános Iskola

Képek megtekinthetők a versenyről: http://aranyiskolaesami.hu/kepek.php?gallID=825

 

2014. október 13-án indult a "Mozdulj a klímáért!" kampányhét, melybe 72 iskola 15 000 diákja kapcsolódott be az országban. A jelentkező csapatok, iskolák „zöld mérföldeket” gyűjtöttek, azaz a környezetkímélő utazásaikat tudták mérni, illetve az öt nap alatt játékos, egyéni és csoportos munkákat készítettek a klímavédelem témakörében.

A kampányhét a Reflex Környezetvédő Egyesület „Lábbusz - éghajlatvédelmi kampány a fenntartható fogyasztási szokások erősítéséért" elnevezésű, KEOP-6.1.0/B/11-2011-0133 számú projekt keretei között valósul meg. A kampányt az ország nyolc megyéjében a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség tagszervezetei segítik – Miskolcon a Holocén Természetvédelmi Egyesület.

A kampányt egy rövidfilm sorozat kíséri mely megtekinthető a Reflex Egyesület közösségi filmcsatornáján. https://www.youtube.com/channel/UCOTG_4x_zyL7byCHb1yDatw

A HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület közreműködésével 3 iskolában valósult meg Miskolcon klímavédelmi akciónap. A „Mozdulj a klímáért! elnevezésű kampány keretén belül a Jókai Mór Református Általános Iskola, a Miskolci Kazinczy Ferenc Általános Iskola és a Diósgyőri Gimnázium 30-30 tanulója vett részt a foglalkozásokon. A diákok játékos feladatokon keresztül számolhatták ki CO2 hátizsákjuk méretét, közös ökológiai lábnyomukat, eközben a játékokon keresztül környezet és egészségkímélő megoldásokat kerestek a tanulók a környezeti problémákra.
Az akciónapokat megelőzte a 2014. október 13-án induló kampányhét, amin a három iskola is részt vett. Az akcióhét során a gyerekek zöld mérföldet gyűjthettek minden olyan alkalommal, amikor környezetbarát módon – gyalog, biciklivel, görkorcsolyával, rollerrel, busszal, vonattal – mentek iskolába. Az országos kampányba a jelentkező 75 iskola közül 67 iskola 10 213 diákja teljesítette a feladatokat, akik az öt nap alatt összesen 89 213 zöld mérföldet gyűjtöttek, amelyekkel szimbolikusan háromszor megkerülték Földünket.
Képek az akciónapokról:


A kampány a Reflex Környezetvédő Egyesület „Lábbusz - éghajlatvédelmi kampány a fenntartható fogyasztási szokások erősítéséért" elnevezésű, KEOP-6.1.0/B/11-2011-0133 számú projekt keretei között valósul meg. A kampány megvalósítás a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és annak tagszervezetei segítik az ország nyolc megyéjében.

A kampányt egy rövidfilm sorozat kíséri, mely a világhálón is megtekinthető a Reflex Egyesület közösségi filmcsatornáján:
https://www.youtube.com/channel/UCOTG_4x_zyL7byCHb1yDatw

Az Európai Klímaszövetség kilenc évvel ezelőtt kezdeményezte azt a kampányt, amelynek célja, hogy a részt vevő diákok többek között gyalog, biciklivel, görkorcsolyával, rollerral, busszal vagy vonattal jussanak el otthonról az iskolába. A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület jóvoltából idén először magyar iskolák is csatlakozhattak a "Mozdulj a klímáért!" kampányhoz.

2011. április 11-én indult útjára egy kampányhét 66 iskola közel 15 000 diákjának részvételével, ahol a részvevő diákok a környezetkímélő utazásokért járó „zöld mérföldek” mellett minden nap egy-egy játékos feladat keretei közt ismerkednek a globális környezeti problémákkal és a lehetséges megoldásokkal. Az arányosan legtöbb zöld mérföldet összegyűjtő iskolák mellett iskolánként díjazzák a szervezők a legjobb ökológiai lábnyom rajzokat készítőket is.

Bővebben ...

           

2016.augusztus 8 és 12 között 13. alkalommal idén is megrendezésre került Magyarokerekén a 2016-os „ökotábor”.

Az 5 napos közösségi rendezvény a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a kalotaszentkirályi Silvanus Ökológiai Egyesület szervezésében zajlott, ahol az idei Föld napi vetélkedő legjobb 12 csapatának 38 általános iskolás tanulója vett részt. A jutalom tábor során a két ország diákjai játékos módszerekkel ismerkedtek a természettel és annak védelmével. A tábor ideje alatt a gyerekek kirándultak a Kő-hegyhez és a Hármas-kősziklára, a felsőbányai Kék-tóhoz és látogatást tettek Nagybányán az Ásványtani Múzeumba.
A táborhelyen kézműves foglalkozások során saját vászontáskát festettek és az idei „táborfa” is elültetésre került. A néha hűvös idő ellenére is - a versenyszellem hevében - a csapatok lelkesen gyűjtötték a pontokat a különböző játékos programok során. Az idei tábor is sok új barátsággal és élménnyel zárult.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap, a Silvanus Ökológiai Egyesület, a Kolozs Megyei Tanács, Kalotaszentkirály Község Önkormányzata, a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola és a hajdúböszörményi Zöld Kör támogatásával valósult meg.

 

További képek a galériában!

Idén is megrendezésre került az „Ökotábor” 2015. augusztus 10 és 15 között Magyarókerekén.

Az 5 napos környezetvédelmi táborban a Föld napi vetélkedő döntős diákjai vehettek részt.
A rendezvény során kirándulások, környezeti játékok, kézműves foglalkozások színesítették a hetet. Építettünk közösen napkályhát és természetes hűtőtáskát is, amit aztán a gyakorlatban is kipróbáltunk. Túráztunk a Kő-hegy tavakhoz és a Hármas-kősziklára, a szerdai napon pedig a Révi-szorosban jártunk és ott meglátogattuk a Révi-(Zichy) cseppkőbarlangot.  

Ebben az évben is megfestettük a csapatok és a tábor zászlóját is.

 

További képek a galériában!  

A kalotaszentkirályi Silvanus Ökológiai Egyesület és a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület 2009. augusztus 10-14. között, immár hetedik alkalommal rendezték meg az Ökotábort, melynek helyszíne a magyarókerekei iskolakert volt. A mára már nemzetközivé bővült rendezvényen a kalotaszegi, szilágysági és magyarországi általános iskolák tanulói vettek részt.

A kalotaszentkirályi (Sâncraiu) és szilágylompérti (Lompirt) Ady Endre Iskolából, a miskolci Baross Gábor Körzeti Általános és Alapfokú Művészeti Iskolából, a Nicolae Băcescl Gimnáziumból, maroskeresztúri (Criştesti) Általános Iskolából, a Körösfői I-VIII. Osztályos Iskolából, a Scola Tariah Általános Iskolából és a Liceul Sportire Általános Iskolából került ki az Ökotáborban résztvevő 28 diák.
A táborban töltött öt nap alatt a résztvevő gyerekek Kalotaszeg és a Szilágyság főbb a természeti és kulturális értékeivel ismerkedtek meg, a természetvédelem szemszögéből. A változatos programokat a kalotaszentkirályi általános iskola pedagógusai biztosították a táborlakó diákok részére. Minden nap reggeli tornával indult, Bántó György testnevelő tanár vezetésével.

Bővebben ...

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05