Holocén Természetvédelmi Egyesület

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05

 

Ökotábor Magyarókerekén

Nemzetközi Ökotábor - Magyarókereke (Alunisu) - 2009

A kalotaszentkirályi Silvanus Ökológiai Egyesület és a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület 2009. augusztus 10-14. között, immár hetedik alkalommal rendezték meg az Ökotábort, melynek helyszíne a magyarókerekei iskolakert volt. A mára már nemzetközivé bővült rendezvényen a kalotaszegi, szilágysági és magyarországi általános iskolák tanulói vettek részt.

A kalotaszentkirályi (Sâncraiu) és szilágylompérti (Lompirt) Ady Endre Iskolából, a miskolci Baross Gábor Körzeti Általános és Alapfokú Művészeti Iskolából, a Nicolae Băcescl Gimnáziumból, maroskeresztúri (Criştesti) Általános Iskolából, a Körösfői I-VIII. Osztályos Iskolából, a Scola Tariah Általános Iskolából és a Liceul Sportire Általános Iskolából került ki az Ökotáborban résztvevő 28 diák.
A táborban töltött öt nap alatt a résztvevő gyerekek Kalotaszeg és a Szilágyság főbb a természeti és kulturális értékeivel ismerkedtek meg, a természetvédelem szemszögéből. A változatos programokat a kalotaszentkirályi általános iskola pedagógusai biztosították a táborlakó diákok részére. Minden nap reggeli tornával indult, Bántó György testnevelő tanár vezetésével.


Programok:

Hétfő:
A táborhely elfoglalása, sátorverés. Péter György Árpád, a Silvanus Ökológiai Egyesület elnöke és Kiss József, a Holocén Természetvédelmi Egyesület elnöke köszöntötték a tábor lakóit. A tábornyitó beszélgetésen az ismerkedési játékot Gőz Brigitta vezette.

Kedd:
A táborlakók felfedező utat tettek a Három kő-sziklához, ahol megismerkedhettek a környék csodálatos növény- és állatvilágával. Délután az Ökotábor zászlajának megfestése.

Szerda:
Péter György Árpád táborvezető vezetésével egy egész napot átölelő túrán vettünk részt. Jártunk a hídalmási ortodox-templomnál, az almásgalgói (Gâlgău Almaşului) Sárkányok kertjében, a zsibói (Jibou) botanikus kertben, a Wesselényi-szobornál Zilahban (Zalău), illetve a ketesdi (Tetisu) kopjafás temetőben. Az erdélyi éj sötétjében a csillagos égbolt főbb érdekességeit mutatta be Fülep Teo tanár, a Holocén munkatársa.

Csütörtök:
Délelőtt a kalotaszentkirályi (Sâncraiu) és bánffyhunyadi (Huedin) szennyvíztisztító telep működését ismerhettük meg. Délutáni programként a szennyvíztisztító telep kifolyójából, és a környező vízfolyásokból vett vízminták szennyezettségét vizsgálták meg a diákok, hordozható laborok segítségével. Az utolsó estén a magyarókerekei tiszteletes úr főzött gulyást. A táborzárón emlékkönyvet és oklevelet vehetett át minden résztvevő diák, tanár és tábori segítő Péter György Árpádtól a Silvanus Ökológiai Egyesület elnökétől. A hetedik Ökotábor tábortűzzel és közös énekléssel zárult.

Péntek:
Táborbontás, búcsúzkodás egymástól, és a tábor tanáraitól. A diákok sok szép kellemes emlékkel és élménnyel indultak haza. Reményeink szerint lesz folytatása a tábornak és jövőre sok új, illetve "régi" diákot köszönthetünk majd az Ökotáborban.

Támogatók:
Silvanus Ökológiai Egyesület, Holocén Természetvédelmi Egyesület, Bánffyhunyadi Általános Iskola, Körösfői Általános Iskola, Szentkirályi Általános Iskola, Szentkirályi Önkormányzat, Nemzeti Civil Alap Program (NCA).