Holocén Természetvédelmi Egyesület

2017. április 07-én 16. alkalommal rendezte meg a kalotaszentkirályi SILVANUS Egyesület és a HOLOCÉN TvE. a hagyományos Föld Napi rendezvényt a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskolában.

 

2016. április 22-én 15. alkalommal rendezte meg a kalotaszentkirályi SILVANUS Egyesület és a HOLOCÉN TvE. a hagyományos Föld Napi rendezvényt a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskolában.

A döntő vetélkedőn résztvevő legjobb 12 csapat előzőleg egy 2 fordulós elektronikus környezetvédelmi vetélkedőn vett részt. A vetélkedőbe a két ország összesen 7 iskolája kapcsolódott be.

A rendezvény napján a diákok a hulladékcsökkentésről hallgattak meg egy előadást, majd közösen az iskola tanulóival elültették a Föld Napi fűzfa sort az iskola melletti patakparton. Ezt követően a döntős csapatok bemutatták hulladékból készített kreatív munkáikat, majd pedig környezetvédelmi reklámjukat. Ezen kívül a gyerekek 3 állomást végigjárva még több érdekes dolgot hallottak a környezetvédelemről. Először megnéztek egy klímavédelmi nemezterepasztalt, ahol a jó és rossz példákról beszélgettek. A másik teremben hulladékból készült „újratermékeket” láthattak és kaphattak ötleteket az újrahasználatra. Az udvaron pedig egy „óriás tehén” hívta fel a figyelmet a helyi termékek vásárlására.

A program sikeres befejezését követően másnap a szervezők és önkéntesek közösen kellemes kirándulással zártuk a rendezvényt az Ördögmalom vízesésnél.

 

További képek a galériában

A természetvédelem fontosságára hívták fel a diákok figyelmét a hétvégén immár tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Silvanus Ökológiai Egyesület (SÖE) és a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület (HTvE) a Föld napja rendezvényt a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskolában.

Az iskola diákjai a programok keretében szemetet gyűjtöttek a falu utcáiról, patakmedreiből. Pénteken reggel Bioélelmiszerek, avagy a fenntartható élelmiszer termelés címmel Lenkey Péter az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány munkatársa Kalotaszentkirályon, Nagy Gábor (HTvE) Körösfőn és Herschmann Tamás (HTvE) Bánffyhunyadon tartott előadást.
Ezt követően beszédek hangzottak el a környezeti problémákról, és a diákok elültették az idei „földnap fasort” a kalotaszentkirályi iskolakertben. A magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség támogatásával, a Kárpát-medencére kiterjedő kampány keretében, a külhoni települések közül elsőként a Kolozs megyei településen ültették el a Világfát. A rendezvény az iskola minden diákját megszólította: rajzpályázatok, játékos vetélkedők, kisfilmek, csoportjátékok tették mozgalmassá a programot.
Az anyaországi Reflex Környezetvédelmi Egyesület Éghajlatváltozás képekben vezérgondolattal egy vándorkiállítást hozott el a kalotaszentkirályi iskolába. A Föld különböző pontjain készült fotók mindegyike azt érzékeltette, hogy az éghajlatváltozás, az aszályok, a tornádók, az áradások és az elsivatagosodás mind-mind egymással összefüggő jelenségek.

Nyolc iskola (Zsámbok, Edelény és Kunadacs Magyarországról, valamint Szilágylompért, Bálványosváralja, Körösfő, Bánffyhunyad és Kalotaszentkirály Erdélyből) diákjai egy háromfordulós vetélkedősorozaton vehettek részt. ). A vetélkedőre 30 háromfős csapat jelentkezett, közülük tizenkettőt díjaztak a szervezők. A vetélkedősorozat nyertesei augusztus 10–14. között részt vehetnek egy ingyenes ökotáborban.

 

További képek a galériában!

A kalotaszentkirályi SILVANUS Egyesület és a HOLOCÉN TvE. 2014. április 25-én 13. alkalommal rendezte meg a hagyományos Föld napi rendezvényét a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskolában. A programhoz kapcsolódóan – első alkalommal – szerda délelőtt erdősítésre került sor. A helyi Ady Endre Iskola diákjai és pedagógusai a Kerekhegy (Dealu Botii) település határában lévő községi erdőben 200db fenyőfa csemetét ültettek el. Csütörtök délután szemetet gyűjtöttek a település utcáiról. Pénteken a Holocén Természetvédelmi Egyesület tagjai tartottak előadást „Éltető levegőnk” címmel a körösfői, a bánffyhunyadi és a kalotaszentkirályi iskolákban. 21 esszépályázat érkezett be, melyek közül a legjobbakat a diákok elő is adták. Ezt követően a rajzpályázatok értékelésére került sor. A nap végén pedig közösen ültettük el a már hagyományossá vált Föld-napi fasort a diákokkal.

A kalotaszentkirályi SILVANUS Egyesület és a HOLOCÉN TvE. idén április 27-én kilencedik alkalommal rendezte meg a hagyományos Föld napi rendezvényét.
A meghirdetett esszépályázatra 28 pályamű érkezett, ebből 15 került díjazásra.
A "Globális problémák" című előadást a szentkirályi, körösfői és a bánffyhunyadi iskolában egyaránt láthatták és hallhatták a gyerekek. A program az idén is faültetéssel zárult.

A helyi SILVANUS Egyesület, a kolozsvári CET és a HOLOCÉN idén 7. alkalommal szervezte közösen a jeles nap programját.
A 2011-es Föld Napja pályázat témaköre „Településem legerősebb és leggyengébb pontjai Zöld szemmel" volt. Több tucat rajzzal, fotóval és 33 esszé pályaművel készültek a résztvevők.
Egyesületünk önkéntesei „Változik a Föld éghajlata” címmel tartottak előadást a szentkirályi, a körösfői és a bánffyhunyadi iskolákban. A közös faültetés nyomán újabb fákkal gyarapodott a Föld Napi Fasor.

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05