Holocén Természetvédelmi Egyesület

A Holocén Természetvédelmi Egyesület „Szemét kérdés” – avagy hogyan csökkentsük a hulladék mennyiségét a Miskolci járásban című pályázatának megvalósítása során iskolai foglalkozásokat tartott a hulladékcsökkentés témakörében három oktatási intézményben. A megvalósítást a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatta.

A program során négy foglalkozást tartottunk, melynek keretében a Diósgyőri Gimnáziumba, a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába és a Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Ált. Iskolába látogattunk el. Ennek során 6., 8. és 10. évfolyamos tanulókkal ismertettük meg a hulladékcsökkentési módszerek elméleti és gyakorlati módszereit. A 2 tanórás foglalkozás során a diákok az elméletet követően maguk is alkothattak a hulladékmegelőzés szellemében.

Az iskolai programok során közel 100 diák vett rész, ezen kívül minden iskolából további – a foglalkozásra - jelentkező pedagógusok voltak, ami azt jelzi számunkra, hogy hasonló jellegű programokra a későbbiek során is lesz igény és könnyen beépíthető az oktatásba is.

 

A Holocén Természetvédelmi Egyesület a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság pályázatának keretében „Szemét kérdés” – avagy hogyan csökkentsük a hulladék mennyiségét a Miskolci járásban címmel konferenciát rendezett a miskolci Vörösmarty Művelődési Házban 2016. március 3-án.

A rendezvényen a helyi lakosság képviselőin túl több civil szervezet is képviseltette magát (Ezüst Szirmok Nyugdíjas Egyesület, Geográfusokért Alapítvány, Szárnyaskerék Egyesület, Zöld Kapcsolat Egyesület, Ökológiai Intézet Alapítvány, Magyar Természetvédők Szövetsége).

A programon résztvevők megismerkedhettek a hulladéktermelés globális hatásaival, előadást hallhattak a helyi közszolgáltató hulladékgazdálkodásban betöltött szerepéről, tevékenységéről, továbbá ismeretekre tehettek szert a hulladék keletkezésének jelentőségéről, a hulladék csökkentésének módszereiről, különös tekintettel a tudatos vásárlás- és fogyasztás fontosságára.

 

A Holocén Természetvédelmi Egyesület 2016.02.19-én tanulmányutat szervezett a MiReHuKöz Nonprofit Kft. által üzemeltetett, Hejőpapi Regionális Hulladéklerakóba az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) támogatásával megvalósuló pályázat keretében. A pályázat lehetőséget nyújt, hogy minél szélesebb körben felhívjuk a lakosság figyelmét a hulladék csökkentés módszereire, illetve a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságára. A tanulmányi úton résztvevők előadást hallhattak a hulladéklerakó működéséről, a régióban betöltött szerepéről, a lerakás környezeti kockázatainak mérséklésére tett intézkedésekről, a szelektált hulladék további feldolgozásának jelenlegi lehetőségeiről. A látogatókat körbevezették a telepen, betekintést nyerhettek a különböző munkafolyamatokba, a hulladékkezelő válogatójában megnézhették a válogatógépet működés közben.

 

A Holocén Természetvédelmi Egyesület a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság pályázatának keretében 2016. 01. 22-én tanulmányutat szervezett Gömörszőlősre a hulladékcsökkentés témakörében.

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) támogatásával megvalósuló pályázatunk lehetőséget nyújt, hogy minél szélesebb körben felhívjuk a lakosság figyelmét a hulladék csökkentés módszereire, illetve a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságára.

A tanulmányúton résztvevők (civil szervezetek, az önkormányzat és a lakosság képviselői) Gyulai Iván előadása során megismerkedtek a hulladékgazdálkodás elméletével és globális környezeti hatásaival. Ezt követően a gyakorlatban is bemutatásra kerületek a hulladékcsökkentési módszerek az Oktatóközponton kívül és belül. Tájékoztatást kaptunk többek között a tömegkályha, a komposzttoalett, a biológiai szennyvíztisztító, a napkollektoros aszaló, a permakultúrás gazdálkodás működéséről és hulladékcsökkentő szerepeiről.

 

 

A Holocén Természetvédelmi Egyesület a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság pályázatának keretében 2015. 12. 15-én 14:00 órától workshop-ot tartott a Miskolc, Kossuth utca 13 szám alatti Ökológiai Intézet előadó termében. 

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) támogatásával megvalósuló pályázatunk lehetőséget nyújt, hogy minél szélesebb körben felhívjuk a lakosság figyelmét a hulladék csökkentés módszereire, illetve a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságára.

A műhelymunkán résztvevő civil szervezetek képviselői megismerkedtek az egyesület munkájával a pályázat tervezett programjaival.  Ezt követően közös beszélgetés, tapasztalatcsere és ötletgyűjtés következett a hulladékcsökkentés helyi lehetőségeiről, a civil szervezetek szerepvállalásának fontosságáról.  

 

A Holocén Természetvédelmi Egyesület megkötötte a szerződést a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósággal. Pályázatunk célja a hulladékcsökkentés különböző módszereinek minél szélesebb körű megismertetése a lakossággal. 

A pályázat keretében 2015. 12. 15-én 14:00 órától workshop-ot tartunk a Kossuth utca 13 szám alatti Ökológiai Intézet előadó termében, ahova szeretettel várjuk a civil szervezetek képviselőit. A rendezvény résztvevői megismerkedhetnek tervezett programjainkon túl a hulladék megelőzés helyi lehetőségeiről és beszélgetünk a civil szervezetek szerepvállalásának fontosságáról, lehetőségeiről.

Letölthető meghívó

www.szelektalok.hu

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05