HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület - Miskolc - Cím: 3525 Miskolc, Kossuth u. 13| Tel: 46/508-944| Fax: 46/505-768| E-amil: info@holocen.hu|  

                               

Ugrás


Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás


HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület
Rólunk   Programjaink   Kiadványaink   Partnereink   Támogatóink   Elérhetőségünk   Letöltések  

Programjaink

Véget ért a küldetés!

2014-es Klímaőrjárat vetélkedő
2014 februárjában indult a felső tagozatosok számára meghirdetett játékos éghajlatvédelmi vetélkedő, a Klímaőrjárat. A fordulók során a diákok 3 fős csapatokba szövetkezve derítették fel a környezetükben, iskolában és otthon tapasztalható környezetrongáló folyamatokat. Így kapott bizonyítványt az iskolájuk, adtak környezetbarát receptötletet ismerősüknek vagy okos tudósként környezeti problémákat tártak fel.
Tovább...


Madarak és Fák Napja – Bükkzsérc

Idén 36. alkalommal került megrendezésre a Dél-Borsodi Madarak és Fák Napja vetélkedő.
Tovább...


Madarak és Fák napja – Lillafüred

A Herman Ottó Emlékév alkalmából a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Múzeum, mint minden évben, az idén is játékos feladatokkal, sétalehetőséggel Herman Ottó sírjáig és meglepetés ajándékkal várta az érdeklődőket a Madarak és Fák Napja alkalmából a Herman Ottó Emlékházban május 10-én.
Tovább...


Föld Napja rendezvény Kalotaszentkirályon

A kalotaszentkirályi SILVANUS Egyesület és a HOLOCÉN TvE. idén április 25-én 13. alkalommal rendezte meg a hagyományos Föld napi rendezvényét a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskolában.
Tovább...


Indul a 2014-es Klímaőrjárat vetélkedő

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Tovább...


Egy új küldetés vár rád! Indul a 2014-es Klímaőrjárat vetélkedő

Február 20-ig lehet jelentkezni a felső tagozatosok számára meghirdetett játékos éghajlatvédelmi vetélkedőre, a Klímaőrjáratra. A régiós fordulók során a diákok 3 fős csapatokban szövetkezve derítik fel a környezetükben, iskolában és otthon tapasztalható környezetrongáló folyamatokat, vizsgálják meg a lehetséges megoldásokat, és tárják fel, a lehető legmeggyőzőbb módon, saját nyelvükön kutatásaik eredményét.
Tovább...


A Nemzeti Vízstratégia (környezetvédő) civil szemmel - Fórum, Interaktív nap: Miskolc

2013. december 19-én sor került a 3. interaktív nappal egybekötött fórumra, ami Miskolcon az Ökológiai Intézet Alapítványnál került megrendezésre a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával.
Tovább...


Pályázati felhívás - Fenntartható fogyasztási és életpályaminták népszerűsítése / Zöld Akció

A Svájci-Magyar Együttműködési Program Civil Alapjának támogatásával, a Zöld Akció Egyesület alkotópályázatot hirdet a fenntartható élelmiszertermelés és fogyasztás témakörben B-A-Z megyei középiskolások részére.
Tovább...


A Nemzeti Vízstratégia (környezetvédő) civil szemmel - Fórum, Interaktív nap: Edelény

Egyesületünk 2013. november 19-én Edelényben interaktív nappal egybekötött fórumot tartott a Nemzeti Vízstratégia (környezetvédő) civil szemmel című pályázat keretén belül.
Tovább...


A Nemzeti Vízstratégia (környezetvédő) civil szemmel - Fórum, Interaktív nap: Miskolc

A Holocén Természetvédelmi Egyesület Interaktív napot tartott 2013. november 6-án Miskolcon a Vörösmarty Művelődési Házban.
Tovább...


A Nemzeti Vízstratégia (környezetvédő) civil szemmel - Terepbejárás, Munkamegbeszélés

A Nemzeti Vízstratégia (környezetvédő) civil szemmel című pályázat keretén belül 2013. október 25-én a Bódva-völgyben terepbejárásra került sor a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával. A terepbejárás munkamegbeszéléssel volt egybekötve, melynek során tájékoztatást kaptunk a 2010-es árvíz után kivitelezett árvízvédelmi beruházásokról a vízügyi szakemberektől.
Tovább...


A Nemzeti Vízstratégia (környezetvédő) civil szemmel - Munkamegbeszélés

A Holocén Természetvédelmi Egyesület munkatársai 2013. október 15-én munkamegbeszélést tartottak Bodrogolasziban. A megbeszélés tárgya a Nemzeti Vízstratégia véleményezése volt.
Tovább...


Éghajlatvédelmi oklevél

A győri REFLEX Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség 2012. évben CLIPMA éghajlatvédelmi szakképzést tartott, elsősorban önkormányzati szakemberek számára.
A 64 órás képzés három helyszínen (Pannonhalma, Gömörszőlős, Felsőörs) zajlott, e-learning-gel egészült ki, és záródolgozattal fejeződött be.

HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesületünk a Miskolc vonzáskörzetében lévő Parasznya Önkormányzatát képviselte. Az oklevélátadó Pannonhalmán, 2013. május 22.-én volt.

Az oklevélátadó hivatalos beszámolója:
www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/regi/index.php?option=com_content&view=article&id=75:telepuelesi-utak-a-fenntarthatosag-fele&catid=18:klimasztar-2013&Itemid=29

Az oklevélátadó REFLEX fotógalériája:
https://plus.google.com/photos/116130761576642527026/albums/5881088727875937409?authkey=CIjjg4LWvrLpqwE

Az oklevélátadó HOLOCÉN fotógalériája:
https://picasaweb.google.com/101743191610437984604/Pannonhalma2013052122CLIPMAEghajlatvedelmiSzakkepzesOklevelatadoREFLEXTeoFoto?authkey=Gv1sRgCKrP5drNmcXiaA

Fülep Teo

Tovább...


Víz Világnapja a TapiSuliban (KaziSuli Tagiskolája, Miskolctapolca)

A Kazinczy Ferenc Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Miskolctapolcai Tagiskolájában, 2013. március 22.-én a Víz Világnapján vízvizsgálatot tartottunk.
A rövid előadáshoz kapcsolódó vízvizsgálati bemutatón a felső tagozat négy osztálya vett részt, négy turnusban.
A hordozható mini kompaktlabort (37557 AQUAMAL Ökotest Water Laboratory) Egyesületünk, a HOLOCÉN biztosította, a programot Fülep Teo, az Iskola tanára, Egyesületünk önkéntese tartotta.

(A Tagiskolában 22.-én, a Törzsiskolában 27.-én tartották a Víz Világnapja témanapot, ahol az osztályok teremről teremre vándorolva vettek részt vízzel kapcsolatos előadásokon és feladatokon.)

Fülep Teo
(fotó: Somorjai Zsuzsa)

További információ:
http://www.tapolcaisuli.hu/
http://www.kazisuli.hu/

Tovább...


Tájékoztatjuk a Tisztelt Érdeklődőket, hogy elkészült Miskolc Város Egyedi Tájérték Katasztere

A Holocén Természetvédelmi Egyesület 2009-2012 között, a Környezetvédelmi Minisztérium, majd jogutódja a Vidékfejlesztési Minisztérium, „Zöld Forrás” pályázati keretének támogatásával és jelentős saját erő segítségével fölmérte Miskolc kül- és belterületén, az MSZ 20381:2009-es műszaki irányelv (szabvány) iránymutatásai alapján a potenciális tájértékeket. Jelenleg a fölmért tájértékek száma 447, amely ez idő szerint az ország legrészletesebb ilyen jellegű összeírása. A kataszterről bővebb információt Egyesületünk központi irodájától és honlapunkról szerezhetnek az érdeklődők.
Tovább...


A lengyelországi REFA és a HOLOCÉN rövid találkozója / Brief encounter of the REFA and the HOLOCEN

Lengyelországból, a krakkói REFA Assisi Szent Ferenc Ökológiai Mozgalom (Ruch Ekologiczny ¦więtego Franciszka z Asyżu) vezetői látogatást tettek Egyesületünknél, a HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület irodájában, 2012. szeptember 25.-én.
A REFA és a HOLOCÉN más megközelítésben, de hasonló célokért dolgozik, a rövid találkozó során értékes tapasztalatokat cseréltünk.
A REFA honlapja:
http://swietostworzenia.pl/

The leaders of the REFA Assisi Saint Francis Ecological Movement (Ruch Ekologiczny ¦więtego Franciszka z Asyżu, Kraków, Poland) visited our office of the HOLOCEN Nature Conservation Organization on 25. September, 2012.
The REFA and the HOLOCEN are working on similar goals, but in different aspect. We exchanged valuable experiences during the short visit.
Homepage of the REFA:
http://swietostworzenia.pl/

Fülep Teo

Tovább...


Ökotábor Magyarókerekén, Erdélyben (2012)

A kalotaszentkirályi Silvanus Ökológiai Egyesület és a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület 2012. augusztus 6-10. között, immár tizedik alkalommal szervezték meg az Ökotábort, Erdélyben, Kalotaszegen, Magyarókereke iskolájának kertjében.

A mára már határon átnyúló, "nemzetközivé" bővült rendezvényen a kalotaszegi, szilágysági és magyarországi általános iskolák tanulói vettek részt.
Kirándulások, táborzászlófestés, tábortűz, szalonnasütés, esti éneklés, vízvédelmi és csillagászati előadások színesítették az Erdély hangulatos táján eltöltött napok oktatótáborát.

Fülep Teo

Tovább...


Ökotábor Vindornyaszőlősön, a Balaton térségében

A CELODIN Zalai Alapítvány 2012. július 8-13. között természettudományos tehetséggondozó "Erdei hangya Ökotábort" szervezett Vindornyaszőlősön a TÁMOP 3.2.3-09/2-2010-0011 azonosító számú, "KREATÍV IFJÚSÁG A ZALA-KANYARBAN" elnevezésű projektje keretében.

A projekt az Európai Szociális Alap finanszírozásával valósult meg.

A táborba a 2011 nyarán táborozó 90 iskolás gyermek közül kiválasztott 30 legjobb képességű diák kerülhetett be.

Vindornyaszőlős a Balaton térségében, a Keszthelyi-hegység északnyugati lábánál, a Vindornya-láp mellett helyezkedik el.
Az igen hangulatos és vidám sátortábor programja a sok játék mellett elsősorban környezet- és természetvédelmi, ökológiai és csillagászati vetítéses előadásokból, túrából, terepi és mikroszkópos megfigyelésekből állt, melyben oktatóként és fotósként vettem részt, sikeresen felhasználva a HOLOCÉN lápi és ökotáboros tapasztalatait.

Fotógaléria:
https://picasaweb.google.com/101743191610437984604/2012070813_Vindornyaszolos_Okotabor_TeoFoto?authkey=Gv1sRgCJD4kPrvkfeQ5AE#

Tovább...


Felsőörsön, a Balaton-felvidéken végződött az éghajlatvédelmi szakképzés

Egyesületünk, a HOLOCÉN részt vett a 2012. június 25.-én kezdődő kétnapos CLIPMA éghajlatvédelmi szakképzésen.
A képzést önkormányzati szakemberek számára szervezte a győri Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, ahol Egyesületünk a szomszédos Parasznya Önkormányzatát képviselte.
A helyszín ezúttal a Balaton-felvidéken, Felsőörsön volt. A képzés fókuszában az alkalmazkodás, a mobilitás és a területi tervezés kérdéskörei álltak, melyen fenntarthatósági előadást tartottam, elsősorban a 2011-es HOLOCÉN dániai környezetvédelmi tanulmányút tapasztalataira építve.
Fülep Teo (2012):
Lépések a fenntarthatóságért Északnyugat-Európa országaiban (Ausztria, Németország, Hollandia, Dánia, Svájc, Belgium). fotóvetítéses előadás

A szakképzés első része Pannonhalmán, a második része Gömörszőlősön volt.

Fotógaléria (1):
https://picasaweb.google.com/101743191610437984604/CLIPMA_Felsoors_TeoFoto?authkey=Gv1sRgCIiXqsHzysCFEw#

Fotógaléria (2):
https://plus.google.com/photos/116130761576642527026/albums/5758716946115738209?banner=pwa

Tovább...


Nyári napközis gyerektábor egy napja Lillafüreden

Egyesületünk, a HOLOCÉN játékos terepgyakorlatot és szakvezetést szervezett a Szent Imre-templom hittanos nyári napközis gyerektáborának diákjai számára a Herman Ottó Emlékházban Nagy Gábor vezetésével, és Lillafüred térségében.
Fülep Teo

Tovább...


Gömörszőlősön folytatódott az éghajlatvédelmi szakképzés

Egyesületünk, a HOLOCÉN részt vett a 2012. május 29.-én kezdődő kétnapos CLIPMA éghajlatvédelmi szakképzésen.
A képzést önkormányzati szakemberek számára szervezi a győri Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, ahol Egyesületünk a szomszédos Parasznya Önkormányzatát képviseli.
Ez alkalommal Dr. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet igazgatója volt a rendezvény fő előadója és házigazdája. Az igen tartalmas előadások mellett megtekintettük Gömörszőlős fenntarthatósággal kapcsolatos eredményeit és iskolapéldáit.

A szakképzés első része Pannonhalmán volt, a harmadik, befejező része Felsőörsön lesz.
Fülep Teo

Fotógaléria (1): https://plus.google.com/photos/116130761576642527026/albums/5748662808688296113?banner=pwa [1]
Fotógaléria (2): https://picasaweb.google.com/101743191610437984604/CLIPMA_TeoFotoNet?authkey=Gv1sRgCMW2ofuh2NPkBQ [2]

Tovább...


Madarak és Fák Napja - Mezőkövesd

2012 május 12-én 34. alkalommal került megrendezésre a Dél-borsodi Madarak és Fák Napja.
Az idén a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola volt a házigazda, ahol 12 csapat vett részt a természetvédelmi vetélkedőn.
A csapatokat kísérő és felkészítő pedagógusok a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságától érkező Kleszó Andrástól hallhattak ismeretterjesztő előadást Dél-Borsod természeti értékeiről.

Tovább...


Pannonhalmán kezdődött az éghajlatvédelmi szakképzés

Egyesületünk részt vett a 2012. május 8.-án kétnapos képzéssel induló CLIPMA képzéssorozaton Pannonhalmán.
Az éghajlatvédelmi szakképzést önkormányzati szakemberek számára szervezi a győri Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, ahol Egyesületünk a szomszédos Parasznya Önkormányzatát képviselte.
A tartalmas előadások mellett megtekintettük a bencés Pannonhalmi Főapátság fenntarthatóságot szolgáló tevékenységeit.

A szakképzés Gömörszőlősön és Felsőörsön folytatódik.

Fülep Teo

Bővebben: http://reflex.gyor.hu/post/1041/ [2]
Fotógaléria: https://plus.google.com/photos/116130761576642527026/albums/5740855872373870193?banner=pwa
Tovább...


Föld Napja - Kalotaszentkirály

A kalotaszentkirályi SILVANUS Egyesület és a HOLOCÉN TvE. idén április 27-én kilencedik alkalommal rendezte meg a hagyományos Föld napi rendezvényét.
A meghirdetett esszépályázatra 28 pályamű érkezett, ebből 15 került díjazásra.
A "Globális problémák" című előadást a szentkirályi, körösfői és a bánffyhunyadi iskolában egyaránt láthatták és hallhatták a gyerekek. A program az idén is faültetéssel zárult.

Tovább...


"A Víz Világnapja Holocén szemmel"

A Víz Világnapja alkalmából két előadást is szervezett a gyermekek számára a hatvani Széchenyi Zsigmond Könyvtár.

Urbán László, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Mátrai Tájvédelmi Körzet vezetője mellett Fülep Teo hidrobiológus, a Holocén Természetvédelmi Egyesület munkatársa mutatta be hazánk vizeinek állapotáról szóló előadását a Bajza József Gimnáziumban. –

Megtudtuk, hogy más országokhoz képest mennyivel több természeti kincsünk van, de mégsem elég. Sajnos nem vigyázunk rá eléggé, tényleg jobban kell védeni, óvni – részletezte a 45 perces előadás után Sándor Fanni Angéla 10. B osztályos tanuló.
Fülep Teo arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízzel kímélettel kell bánni, és takarékoskodni kell vele. – „Egyrészt mert az ember saját pénztárcáját is érinti, másrészt pedig azért, mert ami fölöslegesen folyik ki a csapon. Ez pedig a természetből valahonnan hiányozni fog, és annak következménye lesz, ami pedig vagy látható lesz vagy nem, de mindenképpen visszahat ránk is” – fogalmazott a szakember.

A Hatvan Online internetes oldalon található a teljes cikk, fotók és video.
http://hatvanonline.hu/hir/A@legkisebbek@is@%C3%B3vj%C3%A1k@a@vizet/0/6/647
Tovább...


Közgyűlés

A Holocén Természetvédelmi Egyesület 2011. május 13-án, 27 egyesületi tag részvételével megtartotta éves rendes közgyűlését, ahol egyhangú szavazással elfogadásra került a 2010. évi pénzügyi és szakmai beszámoló, valamint a 2011. évi tervek is.

Tovább...


Dél-Borsodi Madarak és Fák Napja

Túl a 30. jubileumon, idén 33. alkalommal is Egyesületünk részvételével került megrendezésre a Dél-borsodi Madarak és Fák Napja, melynek ezúttal Sály település adott otthont.
A vetélkedőt a Bükkábrányi Általános Iskola csapata nyerte.
A színes rendezvény végén a résztvevőkkel (pedagógusok, önkéntesek, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, a Miskolci Gombász Egyesület) a 2011. évi közös programokról és tervekről tartottunk eszmecserét.

Tovább...


Föld Világnapja - Víz Világnapja vetítéses látványelőadás a Tompa Mihály Művelődési Házban, Kelemére

A Holocén Természetvédelmi Egyesület önkéntese, Fülep Teo, "Föld Világnapja - Víz Világnapja" című vetítéses látványelőadást tartott a Tompa Mihály Művelődési Házban, Keleméren, 2011. május 3.-án.
Az egy óránál is hosszabb előadás lekötötte a hallgatóság figyelmét, vagyis e visszajelzés szerint kellően érdekesnek bizonyult.
A program a helybéli hátrányos helyzetű gyerekeknek szólt, amelyet Fekete Norbert Holocén önkéntes szervezett meg.

Tovább...


Föld Napja – Kalotaszentkirály

A helyi SILVANUS Egyesület, a kolozsvári CET és a HOLOCÉN idén 7. alkalommal szervezte közösen a jeles nap programját.
A 2011-es Föld Napja pályázat témaköre „Településem legerősebb és leggyengébb pontjai Zöld szemmel" volt. Több tucat rajzzal, fotóval és 33 esszé pályaművel készültek a résztvevők.
Egyesületünk önkéntesei „Változik a Föld éghajlata” címmel tartottak előadást a szentkirályi, a körösfői és a bánffyhunyadi iskolákban. A közös faültetés nyomán újabb fákkal gyarapodott a Föld Napi Fasor.

Tovább...


Bükki élővizeink tisztasága és élővilága a Föld Napja Hetén

Az idei miskolci Föld Napja Hetén a Holocén Természetvédelmi Egyesület önkéntese, Fülep Teo, a 2011. április 19.-i "HERMAN OTTÓ NYOMDOKÁN" komplex természetismereti vetélkedőn vett részt, amely alsó tagozatos általános iskolásoknak szólt.
Célja, hogy az iskolák által indított csapatok tagjai az egyes állomáspontokon megoldandó feladatokon keresztül felismerjék helyi természeti értékeink jelentőségét és személyes lehetőségeiket egészségük, valamint környezetük épségének megőrzésében.
Lillafüreden a Herman Ottó Emlékház "Peleház" udvarán tartott vetélkedőn a Holocén a "BÜKKI ÉLŐVIZEINK TISZTASÁGA ÉS ÉLŐVILÁGA" állomást vezette. A nap sikeres volt, és jó hangulatban telt.
A hét programsorozatát a Zöld Akció Egyesület koordinálta, a szervezésben számos más helyi szervezet közreműködésével.

Tovább...


A környezetbarát energiahasználat és közlekedés tanulmányozása Kelet-Magyarországtól Dániáig

A Holocén Természetvédelmi Egyesület a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával 2011. április 2–10. között környezetvédelmi tanulmányúton vett részt Kelet-Európától Dániáig. A szakmai látogatásunk kitűzött feladata Dánia és a németországi Freiburg Környezetvédelemmel kapcsolatos szembeötlő szokásainak és eredményeinek tanulmányozása volt.
Programunk az NCA-NK-10-B-0396 pályázat keretében valósult meg.
A tanulmányút alatt a résztvevő szervezetek képviselői a dániai Roskildében üzemlátogatást tehettek az FK Distribution HS szóróanyaggyártó és terjesztő üzemben, ahol beszélgethettek is az üzem vezetőjével.
A tanulmányút hasznosnak bizonyult, mivel pozitív tapasztalatok sokaságával érkeztek haza a résztvevők. Számos ismeretet gyűjtöttek. A fenntarthatóság külföldi eredményeinek megismerése és az ötletek gyűjtése kulcsfontosságú a hazai előrelépésekhez. A továbbiakban pedig szükségesek az ehhez hasonló tanulmányutak szervezése esetleg egy-egy részlet alaposabb tanulmányozása.

Tovább...


Mozdulj a klímáért! – Vigyázz, kész, rajt!

Az Európai Klímaszövetség kilenc évvel ezelőtt kezdeményezte azt a kampányt, amelynek célja, hogy a részt vevő diákok többek között gyalog, biciklivel, görkorcsolyával, rollerral, busszal vagy vonattal jussanak el otthonról az iskolába. A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület jóvoltából idén először magyar iskolák is csatlakozhattak a "Mozdulj a klímáért!" kampányhoz.

2011. április 11-én indult útjára egy kampányhét 66 iskola közel 15 000 diákjának részvételével, ahol a részvevő diákok a környezetkímélő utazásokért járó „zöld mérföldek” mellett minden nap egy-egy játékos feladat keretei közt ismerkednek a globális környezeti problémákkal és a lehetséges megoldásokkal. Az arányosan legtöbb zöld mérföldet összegyűjtő iskolák mellett iskolánként díjazzák a szervezők a legjobb ökológiai lábnyom rajzokat készítőket is.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből jelentkezett iskolák listája:
- Miskolci Görög Katolikus Általános Iskola, Miskolc
- Lórántffy Zauzsanna Általános Iskola, Ónod
- Mátyás Király Általános Iskola, Hernádkak
- Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hernádnémeti
- Bolyky Tamás Általános Iskola, Ózd
- Sátai Általános Iskola, Sáta
- Berentei Általános Iskola, Berente
- Nagyrozványi Általános Iskola és Óvoda, Nagyrozvány
- Molnár Mózes Általános Iskola Művelődési Központ, Bodroghalom

Bővebb tájékoztatás a programmal kapcsolatban:
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség honlapján, a www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu oldalon olvasható.

Tovább...


Projektzáró konferencia - Karcag

2011. február 15-én a Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerei – köztük a Holocén Természetvédelmi Egyesület is – projektzáró konferencián vettek részt Karcagon.
A KEOP-6.1.0/B/09-2009-0027 számú pályázat keretén belül az MTvSz és partnerei 15 állomásos rendezvénysorozattal, iskolai kiállításokkal és bemutató órákkal, illetve az önkormányzati képviselők megkeresésével hívják fel a figyelmet, hogy környezettudatos viselkedéssel mindenki hozzájárulhat hazánk természeti területeinek és értékeinek megőrzéséhez. Emellett arra buzdították az embereket, hogy kikapcsolódásra, üdülésre a közeli természeti területeket válasszák és védjék is azokat. Utazásaik során részesítsék előnyben a környezetbarát közlekedési lehetőségeket. Bemutatták továbbá, hogy a helyi gazdálkodók, kézművesek, kereskedők természetes alapanyagokból készített termékeinek megvásárlásával aktívan lehet segíteni a természeti értékek fennmaradását is.
A záró konferencia programjai között szerepelt egy biogazdaság megtekintése is.

Tovább...


Aki takarékoskodik, jól jár, aki pazarol, fizet

Hogyan egyeztethető össze a gazdasági fejlődés érdeke és a környezetvédelem?
Lehet-e a gazdasági válságból és a környezetrombolásból kivezető út az energiatakarékosság?
Az eddigi környezetvédelmi jogszabályok nem csökkentették Magyarország energiafüggőségét.
A Magyar Természetvédők Szövetsége által kezdeményezett Klímatörvény a fenntartható társadalomért hatékony eszközökkel szabályozna az energia felhasználást. A csökkentési célok megfelelő mennyiségű fosszilis energiahordozó használati jogot osztanának szét a termelők és fogyasztok között.
Aki a kvótája felett fogyaszt, annak a többletet meg kell vennie a piacon; aki tud takarékoskodni és marad kvótája, az eladhat.
Mivel nem az energiafelhasználás nagyságát korlátoznák, hanem a fosszilis energiahordózókét, az energiaszükségletet nagyobb hatékonysággal és megújuló erőforrásokból elégítenék ki. Ezzel fokozatosan csökkenne energiafüggőségünk, lendületet venne a megújuló energiaforrásokkal és hatékonysággal kapcsolatos kutatás és fejlesztés.
Az új megoldások elterjesztése és alkalmazása fellendítené a gazdaságot, mivel a szabályozás ösztönözné az alternatív, környezetbarát megoldások keresletét.

Klímatörvény a fenntartható társadalomért- Éghajlatvédelem, zöld gazdaság, fenntartható társadalom.

Nézzen Ön is utána, hogyan segíthet Önnek: www.klimatörvény.hu

Tovább...


A szelíd víziturizmus fejlesztéséért a Bodrog folyón

Ezt a címet viselte az a projekt, amelynek eredményeit két természetvédelemmel foglakozó szervezet – a magyarországi Zöld Kör és a szlovákiai BENCE egyesület - mutatta be a nagynyilvánosság számára október 28-án, a bodrogkeresztúri Turisztikai Központban.
A 2009. év végén indult projekt keretében több, az ágazaton belüli együttműködést elősegítő workshop került megrendezésre a térség turisztikai szolgáltatóinak meghívásával. A jövő évi, valamint az azt követő szezonok látogatószámának növekedése céljából, túraszervezőknek és testnevelőknek több tanulmányi túra került lebonyolításra a Bodrogon, ahol nem csak víztúrára, de a tokaji borok és kulturális örökség bemutatására is törekedtek a szervezők.
Az Európai Unió és a Magyar Kormány által támogatott Magyarország – Szlovákia Határmenti Együttműködési Program segítségével az együttműködő partnerek 9 információs táblát helyeztek el, illetve telepítettek azok mellé vízparti pihenőt a Bodrog szlovákiai és magyar partszakasza mentén.
Fontos szempontként ítélve meg a marketing eszközök fejlesztését - a Bodrog víziturizmusának fellendítése érdekében - több új nyomtatvány és egy négynyelvű honlap, valamint egy promóciós kisfilm került átadásra a projekt utolsó szakaszában. A kiadványok között találunk egy néhány alapvető információt tartalmazó leporellót és egy füzetet, de kiadásra került egy impozáns fotóalbum és egy vízitúratérkép is, amely letölthető a projekt honlapjáról vagy hozzáférhető a térség tourinform irodáiban.
Tovább...


Fenntartható viselkedésminták ösztönzése a helyi természeti értékekhez kapcsolódóan

Helyi természeti értékeket és termékeket, valamint fenntartható viselkedésmintákat népszerűsít a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége rendezvénysorozata

Meghívó
Szeretettel várjuk Önt fenntartható fejlődést népszerűsítő rendezvényünkre!
Helyszín: Miskolc, Sportcsarnok előtti tér
Időpont: 2010. szeptember 22. 10-15 között

A rendezvény háttere:
2010. szeptember 22-én Miskolcra, a Autómentes napra érkezik a Holocén természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) összefogásával rendezett, helyi természeti értékeket és termékeket, valamint fenntartható viselkedésmintákat népszerűsítő rendezvénysorozat. Az akció során az MTVSZ és partnerei a helyi társadalmi, gazdasági és természeti értékek ápolásának fontosságát hangsúlyozzák, ugyanis ezek hiányában nemcsak magunknak, de embertársainknak is kárt okozhatunk.
A szervezők a környék természeti szépségeiről, érdekességeiről szóló tájékoztató anyagokkal, valamint természetes anyagokból készített ajándék- és használati tárgyakkal is várják az érdeklődőket. Az ismeretterjesztő sátorban továbbá olyan népi játékokat lehet kipróbálni, mint a pörgettyű, vagy a kereplő sáska.

További információ:
Tóth Viktor, programkoordinátor, Holocén Természetvédelmi Egyesület, tel.:+36 30/515-8425, e-mail
Tovább...


Természeti értékeink - fókuszban a víz fotó kiállítás

A Holocén Természetvédelmi Egyesület tisztelettel meghívja Önt a Természeti értékeink - fókuszban a víz című kiállításnak megnyitójára.
Helyszín: Pereces, Bányász Kulturális Egyesület Közösségi Háza
Cím: 3518 Miskolc, Bollóalja u. 160
Megnyitó: 2010. 08. 30.
A program az „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép”, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre. Helybenjárás, haladás, vagy fenntartható fejlődés?” című F-66-07-00125 azonosító számú projekt keretében valósul meg.

Tovább...


Egy törvény a környezet védelmére és a gazdaság élénkítésére

Próbáljuk oltani a tüzet, csak az a baj, hogy olajjal - hívják fel a figyelmet a természetvédő szervezetek. A klímaváltozás jeleit ma már nap, mint nap tapasztalhatjuk, de nem sokat teszünk okai ellen: tovább dübörög a termelés és a fogyasztás, sokszor fölöslegesen pazaroljuk az energiát és feleslegesen költjük a pénzünket. Ezt a túlfogyasztással és társadalmi igazságtalanságokkal terhelt gazdaságszerkezetet akarja megújítani a Magyar Természetvédők Szövetségének kezdeményezésére elkészült, 525 civilszervezet támogatta klímatörvény-tervezet.

A tervezet szerint a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna. A klímatörvény ugyanis nem fékezné, hanem élénkítené a gazdaságot, új munkahelyeket hozna létre. A törvény nemcsak környezetvédelmi szempontból jelentős: a cél, hogy segítse a magyar gazdaság megújulását, csökkentse az energiafüggőséget, mérsékelje a társadalmi különbségeket, munkahelyeket teremtsen.

A változások elindítására a hazai üvegházgáz-kibocsátást 2020-ig a mai szint negyedével, 2050-ig háromnegyedével kellene csökkenteni, a tudománnyal összhangban. Ennek segítésére nemzeti éghajlatvédelmi alapot kell létrehozni, amely a lakosság, kis-és középvállalkozások, intézmények számára kamatmentesen, teljes egészében visszatérülő kölcsönt nyújt energiatakarékossági és megújuló energiás beruházásokhoz. A tervezet azt is kimondja, hogy Magyarország zöldterülete nem csökkenthető tovább, és pénzt áldozna a diákok és a lakosság éghajlatvédelmi szemléletformálására is – ezeket a nem kis célokat foglalja magában a Magyar Természetvédők Szövetsége által kezdeményezett, egyeztetésre nyitott klímatörvény tervezet.

Magyarország kiszolgáltatott: kőolajból, szénből és földgázból sem önellátó, egyre nagyobb arányban importál, ezért sürgősen lépnie kell, hogy szabaduljon a fosszilis energiafüggés szorításából. A kőolaj árak várható növekedése miatt mindenkinek érdeke, hogy az ország csökkentse a fosszilis energiafelhasználást.

Sokszor azonban éppen azok nem takarékoskodnak, akiknek a leginkább kellene, mert nincs pénzük spórolni. Ahogy régen mondtuk: szegény ember kétszer fizet. Az éghajlatvédelmi kerettörvény olyan támogató rendszereket hoz létre, amelyek a lakosság széles rétegeinek, a legszegényebbeknek is lehetőséget kínálnak a pénz- és energiatakarékos beruházásokhoz.

Nézd meg Te is, hogyan működik!
További információ: klimatorveny.hu

Tovább...


Miskolci akciónap

Rendezvény helyszíne: Miskolc, MVSC pálya (3530 Miskolc, Csokonai Vitéz Mihály út. 3.)
Rendezvény ideje: 2010. július 10.
A Holocén Természetvédelmi Egyesület idén meghívást kapott, hogy zöld sátrával vegyen részt a 60. Vasutas napon. Egyesületünk munkatársai az F-66-07-00125 azonosító számú „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre. Helybenjárás, haladás vagy fenntartható fejlődés?" című EGT/Norvég FM pályázatunk keretében látogattak ki erre a jeles eseményre, ahol többek között:
- élő vizekből történő vízvizsgálattal (pl.: Bódva, Sajó)
- energiahatékonyság mérésével (turmix bicigli)
- hulladékcsökkentéssel kapcsolatos játékokkal (komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés)
- környezetvédelmi és természetvédelmi plakát és fotó kiállítással várták az oda látogató közösséget.

Tovább...


Lakossági fórum

Rendezvény helyszíne: Lillafüred Herman Ottó Emlékház (3517 Miskolc-Lillafüred Erzsébet sétány 33.)
Rendezvény ideje: 2010. július 10.
A Holocén Természetvédelmi Egyesület munkatársai az F-66-07-00125 azonosító számú „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre. Helybenjárás, haladás vagy fenntartható fejlődés?" című EGT/Norvég FM pályázatunk keretében lakossági fórumot tartott Lillafüreden.
A résztvevők részt vehettek egy előadáson, ahol Herman Ottó munkásságáról tartott előadást Nagy Gábor a Herman Ottó emlékház munkatársa.
Az érdeklődők többek között egy fotó kiállítást is megnézhettek. Mindemellett hulladékcsökkentéssel, energiahatékonysággal kapcsolatos szórólapokat is osztogattak önkénteseink az ott megjelentek részére.

Tovább...


Fotó kiállítás

Helyszín: Miskolc, MVSC pálya (3530 Miskolc, Csokonai Vitéz Mihály út. 3.)
Időpont: 2010. 07. 10.
A Holocén Egyesület fotópályázatot hirdetett fiatalok körében az idei éven. Erre a pályázatra érkezett fotókból szerveztek kiállítást Egyesületünk munkatársai az MVSC pályán, ahol idén 60. alkalommal rendezték meg a vasutasnapot.
Ezen a jeles eseményen számtalan érdeklődő vett részt, akik ámulattal figyelték a kiállításon kirakott fotókat.
A kiállítási program az „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép”, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre. Helybenjárás, haladás, vagy fenntartható fejlődés?” című F-66-07-00125 azonosító számú projekt keretében valósul meg.

Tovább...


Encsi Kistérségi Akciónap

Egyesületünk KEOP 2009-6. 1. 0/A-09-2009-0032 támogatási kereten belül benyújtott „Tudatos vásárlói és fogyasztói magatartás kialakításán keresztül a lakossági hulladék csökkentése halmozottan hátrányos helyzetű térségekben (Edelény, Encs)” című pályázatának keretében 2010. június 24-én az Encsi Kistérség lakosai részére akciónapot tartott Encsen, az alábbi programokkal:
- Kérdőívezés (felnőtteknek)
- Szórólap osztogatás
- Tanácsadás
- Gyerekeknek különböző kézügyességi játékok, kifestők, stb.

Tovább...


Edelényi Kistérségi Akciónap

Egyesületünk KEOP 2009-6. 1. 0/A-09-2009-0032 támogatási kereten belül benyújtott „Tudatos vásárlói és fogyasztói magatartás kialakításán keresztül a lakossági hulladék csökkentése halmozottan hátrányos helyzetű térségekben (Edelény, Encs)” című pályázatának keretében 2010. június 18-án az Edelényi Kistérség lakosai számára akciónapot tartott az Égervölgyi Ifjúsági táborban, az alábbi programokkal:
- Kérdőívezés (felnőtteknek)
- Szórólap osztogatás
- Tanácsadás
- Turmix bicikli (energiáról okosan)
- Gyerekeknek különböző kézügyességi játékok, kifestők, stb.

Tovább...


Perkupa - Akciónap

A Holocén Természetvédelmi Egyesület munkatársai az F-66-07-00125 azonosító számú „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre", és a "Helybenjárás, haladás vagy fenntartható fejlődés?" című EGT/Norvég FM pályázatok keretében akciónapot tartott Perkupán.
Rendezvény helyszíne: Perkupa Égervölgyi Ifjúsági Tábor
Rendezvény ideje: 2010. június 18.
Programok:
- vízkémiai gyorstesztek végzése élő vizekből (pl.: Bódva, Sajó)
- energiahatékonyság mérése (turmix bicigli)
- hulladékcsökkentéssel kapcsolatos játékok (komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés)
Tovább...


Bükkábrány – Madarak és Fák Napja

Az F-66-07-00125 azonosító számú „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre" c. programunk, valamint a "Helybenjárás, haladás vagy fenntartható fejlődés?" című EGT/Norvég FM pályázatunk keretében egyesületünk munkatársai és önkéntesei a BÁMK Arany János Általános Iskola a meghívására 2010. 05. 31-én részt vett a Madarak és Fák Napi rendezvényen, amin közel 167 fő vett részt.

Tovább...


Mezőkövesd - Madarak és Fák Napja

Az F-66-07-00125 azonosító számú „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre" c. programunk, valamint a "Helybenjárás, haladás vagy fenntartható fejlődés?" című EGT/Norvég FM pályázatunk keretében egyesületünk 2 munkatársa részt vett 2010. május 15-én, szombaton a MÁAMIPSZ Mező Ferenc Tagiskola által szervezett XXXII. Dél-borsodi Madarak és Fák Napi rendezvényen, ahol „Herman Ottó élete és munkássága” címmel előadást tartott habil Viga Gyula a miskolci Herman Ottó Múzeum megbízott igazgatója.
A bükkábrányi Eleven Televízió munkatársai „Dél-Borsod természeti értékei” címmel interaktív kiállítást szerveztek az érdeklődő fiatalság részére, a kiállítás ezen a napon volt megtekinthető.
A Mező Ferenc Általános Iskola által szervezett, immár 32. alkalommal megrendezett vetélkedőn idén 12 iskola 110 tanulója és nevelője vett részt.

Tovább...


Meghívó a Herman Ottó Munkássága c. kiállításra

IDŐPONT: 2010. 05. 15. A Holocén Természetvédelmi Egyesület tisztelettel meghívja Önt a HERMAN OTTÓ MUNKÁSSÁGA című kiállításnak megnyitójára, mely a Mező Ferenc Általános Iskola 1-8. osztályos tanulói által készített rajzokból kerül bemutatásra.
Helyszín: Mezőkövesd, Mezőkövesdi Művelődési Közalapítvány / Közösségi Ház
Cím: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 24.
Megnyitó: 2010. 05. 15. 9:00
A program az „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép”, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre", és a "Helybenjárás, haladás, vagy fenntartható fejlődés?” című F-66-07-00125 azonosító számú projektek keretében valósul meg.

Tovább...


Környezetvédők szakmai találkozója - 2010 Kalotaszentkirály-Zentelke

Immár második alkalommal került megrendezésre az erdélyi és magyarországi környezet- és természetvédelmi civil szervezetek szakmai találkozója Kalotaszentkirály–Zentelkén 2010. május 7-9. között.
A találkozóra természetesen nem csak Magyarországról, hanem Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is érkeztek civil szervezetek.

A találkozó célja idén is az együttműködés erősítése volt az Erdély és Magyarország területén működő magyar környezet- és természetvédelmi civil szervezetek között, egymás megismerése és közös programok szervezése.

A találkozó szakmai programja május 7-én pénteken 17 órakor kezdődött, majd ezt követően egy kerekasztal-beszélgetésre került sor Borbély László (RMDSZ) környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszterrel. Ezen a beszélgetésen elsősorban a romániai környezetvédelmi civil szervezetek támogatási lehetőségeiről, Verespatakról, illetve az erdőgazdálkodásról folyt a beszélgetés.
A szombati szekcióbeszélgetések témái a vízgazdálkodás és a környezeti nevelés voltak. A vízgazdálkodási szekciót Hajdu Zoltán (Fókusz ÖKO Központ), míg a környezeti nevelési szekciót Vásárhelyi Judit (Független Ökológiai Központ) vezette.
A szekcióbeszélgetéseket követően a délutáni programok keretében a találkozón részvevő szervezetek 15-20 perces bemutatkozásai kerültek sorra.
Szombat esti közös programként a „Felszeg-gyöngye” tánccsoport fellépését tekinthettük meg.
A szakmai tanácskozásokat követően vasárnapi programként a résztvevők a szilágysági és kalotaszegi nevezetességekhez látogattak el.

A tervek szerint a 2011-es találkozó Nyárádszereda (Miercurea Nirajului) településen kerül megrendezésre.
Tovább...


Meghívó - fotókiállítás

IDŐPONT: 2010. 05. 03.
A Holocén Természetvédelmi Egyesület tisztelettel meghívja Önt a TERMÉSZETI ÉRTÉKEINK – FÓKUSZBAN A VÍZ című, interaktív természetfotó kiállításra.
Helyszín: Miskolc, Vörösmarty Mihály Művelődési Ház galériája
Megnyitó: 2010. május 3. (hétfő) 11:00
A program az „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép”, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre", és a "Helybenjárás, haladás, vagy fenntartható fejlődés?" című projektek keretében valósult meg.

Tovább...


Meghívó - fotókiállítás

IDŐPONT: 2010. 04. 15. A Holocén Természetvédelmi Egyesület tisztelettel meghívja Önt a TERMÉSZETI ÉRTÉKEINK – FÓKUSZBAN A VÍZ című, interaktív természetfotó kiállításra.
Helyszín: Miskolc, Fráter György Katolikus Gimnázium aulája
Megnyitó: 2010. április 15. (csütörtök) 10:30
A program az „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép”, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre", és a "Helybenjárás, haladás, vagy fenntartható fejlődés?" című projektek keretében valósul meg.

Tovább...


KÖZÖS ÜGYÜNK – Szennyezés határok nélkül

Egyesületünk évek óta folytatja nemzetközi programjait a határon átnyúló természet- és környezetvédelmi problémák témaköréhez kapcsolódóan.
Állandó erdélyi partnerünk a SILVANUS Ökológiai Egyesület (Kalotaszentkirály-Zentelke) szintén elkötelezettje a szemléletformálásnak, a határon átívelő problémák megoldása elősegítésének, fontosnak tartják a természeti és az épített értékek megóvását.
Idei programunk hagyományosan kapcsolódik a vízhez, újdonságként pedig megjelenik a közvetlen lakóhely épített értékeinek diákok általi felmérése. A fiatalok által készített fényképekből alkotott tablók értékelés után kiállításra kerülnek az érintett oktatási intézményekben.

A programhoz kapcsolódó további események:
- 2010. április 17. Sajó takarítás Szirmabesenyő Község lakosai közreműködésével
- 2010. április 22-25. a hagyományok szerint Föld Napja ünneplése Kalotaszentkirály-Zentelkén, a diákok által készített fényképek értékelése, bemutatása csereprogram keretén belül.

A programot a Nemzeti Civil Alapprogram támogatja - NCA-NK-09-C-0395
Tovább...


ELŐADÁS - Víz, vízszennyezés, Klímaváltozás

Az F-66-07-00125 azonosító számú „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre" c. programunk, valamint a "Helybenjárás, haladás vagy fenntartható fejlődés?" című EGT/Norvég FM pályázatunk keretében egyesületünk meghívást kapott a Herman Ottó Gimnázium igazgatójától, hogy tartsunk előadást diákok részére.
Két témát választott ki, így munkatársunk a vízről és a vízszennyezésről, továbbá a klímaváltásról beszélgetett a diákokkal.
Egyszerű kísérletekkel mutatta be az olajszennyezés folyamatát, a víz halmazállapot átalakulásait, illetve a víztisztítás első lépését, a szűrési folyamatot. A diákok nagy érdeklődéssel hallgatták a beszámolót, s aktívan részt vettek a kísérletekben.

Tovább...


FELHÍVÁS - Sajó takarítás Szirmabesenyőn

Tisztelt Lakosság ! Kedves „Sajó barát”!

A Szinyei Merse Pál Általános Alapfokú Művészeti Iskola – Ökoiskola a tavaszi bejárás alkalmával meggyőződött arról, hogy sajnos újból szükség van együtt tenni a folyónk környezeti állapotáért. Az illegális szemétlerakók a folyó érintett szakaszán mind a természetre mind az emberekre nézve hátrányosak és károsak. Együtt tehetünk azért, hogy ezt az állapotot megszüntessük és valóban büszkék legyünk a Sajóra és környékére . A tiszta környezetben szívesebben sétálunk, kirándulunk, sportolunk és nem arra buzdít a látvány, hogy még több szemetet hordjunk a partra. Ezért hirdetjük meg településünkön a tavaszi takarítási napot amelyen a Sajó partjait a jelentkező lakossággal megtisztítjuk.

Együtt újból sikerülhet! A Sajó megérdemli, hogy összefogjunk az érdekében. A hagyományteremtés megtörtént és most folytatjuk, egy élhetőbb folyó menti környezetért. A Sajó nagyközségünkre eső partszakaszát ez év április 17-én tisztítjuk meg.
Gyülekező 2010. 04. 17-én 9 órakor az iskola udvarán, alkalomhoz illő öltözetben.

Fáradozásukat előre is köszönjük!

Juhászné Molnár Mária - ökoiskola igazgató
Nagyné Pavlik Olga - ökoiskola koordinátor
Laskó-Kuthi Adrienn - Holocén Természetvédelmi Egyesület
Tovább...


Előadások Szirmabesenyőn, Miskolcon

A Víz Világnapjához kötődően, 2010. március 22-én a Szinyei Merse Pál Általános Iskolában (Szirmabesenyő - Ökoiskola) jártunk.
A pedagógusok számára "A reklámok hatása a fogyasztói szokásainkra" címmel tartottunk rövid tájékoztatót, majd 65 felsőtagozatos diák hallhatott előadást a nélkülözhetetlen Vízről és annak sajnálatos szennyezéseiről.
Délután az alsó tagozatos tanulókkal beszélgettünk a vízről, vízszennyezésről. Velük rövid kísérleteket is végeztünk, így közvetlen közelről figyelhették meg a szennyezés vízre gyakorolt hatásait.

2010. március 24-én a Miskolci Görög Katolikus Általánios Iskola 7. osztályos diákjai hallhattak az élelmiszerek adalékanyagairól, azok egészségre gyakorolt hatásáról, az egészséges táplálkozás fontosságáról.
Tovább...


A Dunakeszi tőzegtavak ügye a Víz Világnapja fényében, 2010. március 22.

A biológiai sokféleség egy bizonyos szintje alatt az emberi élet nem maradhat fenn. A lápok az ökológiailag kiemelkedő jelentőségű vizes élőhelyeknek a biodiverzitás megőrzése szempontjából legfontosabb csoportja. Magyarországon volt a legnagyobb láppusztítás Európában, lápjaink több mint 97%-a megsemmisült. Budapest határában a Dunakeszi tőzegtavak a terület utolsó maradványa, kiemelkedően értékes vizes élőhely. DR. S. NAGY LÁSZLÓ hatóságilag kirendelt szakértő hibás adatokkal dolgozva megállapította, hogy a helyszínen vízborítás és tőzegképződés nincsen, a láp nem létezik. Ezt követően a hatóság a lápot nemlétezőnek ítélte. Az AUCHAN épületbővítést és parkolóépítést tervez a NEMZETI ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAThoz tartozó területen, egy szennyvízelvezetőt a láp legértékesebb részén vezetnének keresztül. Biológusok és civil természetvédők a MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA szakmai támogatásával álltak ki a láp védelme mellett, a multinacionális/multimilliárdos AUCHAN és a kezükre játszó hatóságok ellen. A civilek nélkül megsemmisülne egy kivételes természeti érték. Botrányos, hogy a környezettudatosságot hangoztató AUCHAN a nyilvánvaló természetpusztítás szándéka mellett kommunikációs manőverekkel próbálja megoldani a helyzetet. A Dunakeszi tőzegtavak elpusztítását összefogással, nyilvánossággal és nyomásgyakorlással MOST MÉG megakadályozhatjuk! Az események a „Végveszélyben a Dunakeszi tőzegtavak!!!” honlapon követhetők.

OLVASSA EL A TELJES CIKKET A "Tovább..." GOMBRA KLIKKELVE!

A cikk szerzője: FÜLEP TEO
PhD-hallgató, okl. környezetvédelmi ökológus, e-mail
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állat- és Agrárkörnyezet-tudományi Doktori Iskola, Keszthely
Holocén Természetvédelmi Egyesület, Miskolc


Tovább...


ELŐADÁS - A víz jelentősége az emberi életben

Holocén természetvédelmi Egyesület önkéntese Fülep Teofil, az F-66-07-00125 azonosító számú „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre" című és a "Helybenjárás, haladás vagy fenntartható fejlődés?" című EGT/Norvég FM pályázatunk keretében tartott előadást „A víz jelentősége az emberi életben” címmel a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban (VOKE, Miskolc) megszervezett Víz Világnapi rendezvényen, amin közel 80 középiskolai diák vett részt.
Az előadás befejezése után önkéntesünk vízvizsgálatra invitálta az érdeklődő fiatalságot. A vízvizsgálatokban a diákok is részvettek. A gyorstesztekkel tájékozódhattak az általuk hozott víz szennyezettségéről ill. tisztaságáról.

Tovább...


Vigyázzunk a VÍZRE! - előadás Bőcsön

A közelgő Víz Világnapjához (március 22.) kötődően, 2010. március 12-én a bőcsi óvodában 48 gyermek részére tartottunk foglalkozást a vízzel, vízszennyezéssel kapcsolatosan az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok keretében futó programunk részeként.
Egyszerű kísérleteket végzetünk a gyerekekkel, aminek segítségével megfigyelhették, hogyan lesz a jégből (hóból) víz, mi az ami elsüllyed, lebeg, feloldódik a vízben, milyen módon szennyezhet a felszínen úszó olaj.
A vízszűréses kísérlet tetszett a legjobban a gyerekeknek, ahol is egy szűrőpapír és homok segítségével "tisztítottuk" a szennyezett vizet. Az üvegben lévő feketésbarna színű "szennyvízből", áttetsző folyadékot nyertünk.
Beszélgettünk velük arról, hogy mire használjuk a vizet, hogy jutunk vízhez és mivel szennyezhetjük azt, s a legfontosabb felvetésként pedig arról, hogy miért kell vigyázni a VÍZRE?
Tovább...


Újabb előadásaink: Mivel etetnek minket? és Víz-szennyezések címmel

2010. március 10-én az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola 11. osztályos diákjai számára tartunk előadást az élelmiszerek összetételéről,a leggyakrabban használt adalékanyagokról (tartósítószerek, aromák, térfogatnövelők, színezékek stb.) és csomagolásuk mikéntjéről (védőgázas, vákuumfóliás, túlcsomagolt,...)

2010. március 12. Bőcsi Általános és Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény felső tagozatos természetvédelmi szakkörös diákjai hallanak a Víz világnapja közeledtével a vízről, vízszennyezésről, a szennyvizek kezeléséről, a szennyezés megelőzéséről előadást.
Tovább...


A vízkémiai gyorstesztek eredményei a miskolci Kocsonyafesztiválon (Fülep Teo)

A miskolci Kocsonyafesztiválon 2010. február 20-án szombaton vízkémiai gyorsteszteket végeztünk a Zöld Sátorban az „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre. Helybenjárás, haladás, vagy fenntartható fejlődés?” című pályázat keretében.
A felszíni vagy felszín alatti vizekből vett mintákat a „37557 AQUANAL-Ökotest Water Laboratory. Complete set of reagents for rapid analysis of water for determination of ammonia, nitrate, nitrite, phosphate, total hardness and pH” kompaktlaborral vizsgáltuk, a látogatóknak lehetőségük volt vízmintákat hozni.
A gyorstesztek a legfontosabb szennyezők kimutatására alkalmas előzetes ammónium-, nitrát-, nitrit-, foszfát-ion, összes keménység és pH vizsgálatok, amelyekkel tájékozódhatunk a víz szennyezettségéről/tisztaságáról.

A vizsgálatok során kapott eredményekért kattintson a "tovább" gombra!
Tovább...


Kocsonyafesztivál - 2009

Az észak- magyarországi régió és ezen belül Miskolc város egyik legnépszerűbb rendezvénye a Kocsonyafesztivál, ami minden év februárjában kerül megrendezésre.
Idén első alkalommal vett részt egyesületünk ezen a rendezvényen. Egyesületünk „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép”, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre. Helybenjárás, haladás, vagy fenntartható fejlődés?” című pályázathoz kapcsolódóan vett részt a fesztiválon a Zöld sátorban, ahol munkatársaink a szombati napon szórólapok osztogatásával, tanácsadással, vízminőség méréssel csalogatták be a Zöld sátorba a nagyközönséget.
Tovább...


Közlemény

A Holocén Természetvédelmi Egyesület (Adószám: 19931401-1-05) köszöni a 2008. és a 2009. évi személyi jövedelemadóból 1%-ként felajánlott 163 761,- Ft összeget, melyet a 2010. évben a miskolci kocsonyafesztivál „Vízhasználat problémái a jelenben, víztakarékossági ötletek a jövőre nézve” rendezvényen való megjelenés költségeire fordítottuk.

Köszönettel várjuk továbbra is az 1%-os felajánlásokat!
Tovább...


"varázsoltunk a vízzel" a Jókaiban

Év elején két alkalommal tartottunk előadást a Jókai Mór Református Általános Iskolában, ahogyan a gyerekek sommázták "varázsoltunk a vízzel".
Az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok keretében, "Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre. Helybenjárás, haladás, vagy fenntartható fejlődés?" c. programunk keretében szervezett számos gyakorlati elemet is tartalmazó előadással, a víz fizikai, kémiai tulajdonságain keresztül igyekeztünk rámutatni élővizeink, ivóvíz-bázisaink sérülékenységére, megóvásuk fontosságára.
Tovább...


Előadások a környezettudatosabb életmódért

Egyesületünk 2009. októberében „Tudatos vásárlói és fogyasztói magatartás kialakításán keresztül a lakossági hulladék csökkentése halmozottan hátrányos helyzetű térségekben (Edelény, Encs)” címmel indította útjára programját, melynek szerves részét képezi a fiatalok szemléletformálása. Ezt a kezdeményezést folytatjuk tovább a 2010-es esztendőben is.
Programunk legfontosabb célja, hogy minél több ember számára továbbítsuk azon ismereteket, információkat, melyek birtokában kialakul az igény a környezetbarát életmódra, életvitelre, a hulladék termelésének mérséklésére.
Két elmaradott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistérség (Encs, Edelény) oktatási intézményeiben tartunk folyamatosan előadásokat diákok részére.
Iskolai előadási időpontok:
2010. január 27. Edelény, Alapítványi Iskola
- Élelmiszerek adalékanyagai, előállításuk, csomagolásuk
2010. február 10. Edelény, Alapítványi Iskola
- Vegyi anyagok a ház körül, a veszélyes hulladékok fajtái
Kapcsolattartó: Laskó-Kuthi Adrienn, holocen@holocen.hu, tel: 06/30/291-5543, vagy 06/46/508-944

Tovább...


Pedagógiai Díj 2009

A Megyei Pedagógiai és Közművelődési Intézet a lillafüredi Palota Szállóban rendezte meg a háromnapos pedagógiai szakmai konferenciáját november utolsó hetében.
A rendezvényen átadták a Megyei Közoktatásért Közalapítvány idei pedagógiai díjait.
A díjazottak között volt Répászky Zoltán a Holocén Természetvédelmi Egyesület vezetőségi tagja valamint a Dél- borsodi csoport elnöke.
Répászky Zoltán 1930-ban Szentistvánon született, Cserépfalun kezdett el tanítani. 1963-ban Mezőkövesdre került a Művelődési Osztály tanfelügyelőjeként, majd az 1969-70-es évektől nyugdíjba vonulásáig a mezőkövesdi Petőfi Sándor Általános Iskola, később Szent István Katolikus Iskola tanára, egyúttal megyei szakfelügyelő. Pedagógus dinasztia tagjaként (édesapja, felesége és két lánya is azok) oktatók nemzedékét nevelte fel, akikbe továbbörökítette a természet és a környezeti nevelés fontosságát, így átadva a szülőktől kapott példát.
Több mint három évtizede szervezi egyesületünkkel karöltve a Dél-borsodi térség általános iskoláinak a Madarak és Fák Napját. Ezen jó példa alapján azóta már a megye több iskolájában elevenítik fel ezt a száz éves hagyományt.
Kimagasló a városban és a térségben végzett helytörténeti, publikációs tevékenysége. Aktív, hozzáértő, jobbító szándéka sok civil szervezetben és iskolában nyomon követhető.
Több elismerés mellett, szakmai munkáját Apáczai Csere János Díj, közéleti munkáját Mezőkövesd Város Pro Urbe, valamint Mezőkövesd Díszpolgára címmel jutalmazták.
Ezúton is gratulálunk Zoli bácsinak!
Tovább...


Koppenhágai áradat akció

A MTvSz, mint a Föld Barátai (Friends of the Earth) magyar tagja, honi tagszervezeteiből összesen 48 aktivistával képviseltette magát 2009. december 11-13. között Koppenhágai Klímacsúcson.
A klímafórum hivatalos helyszíne a Bella Center volt, ahol klímaváltozással kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg az akkreditált résztvevők neves szakértők előadásában.
A DGI-byen épületében egyéb a témával kapcsolatos programokon vehettek részt az érdeklődők.
A december 12-én délelőtt megrendezésre kerülő békés utcai demonstrációra a világ minden részéről érkeztek aktivisták. Az áradat akcióban (The Flood) részt vevő környezetvédőknek ezzel az volt a céljuk, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozásra. Az éghajlatváltozás a legszegényebb országokat, a harmadik világot fenyegeti leginkább, de egyben nekik van a legkisebb kapacitásuk a cselekvésre. Fontos, hogy a mostani klímacsúcson olyan döntések szülessenek, melyek legalább annyira figyelembe veszik a fejlődő országok érdekeit, mint a fejlettekét.
A több ezer kék ponchóba öltözött ember, akik vizet szimbolizálva, áradatként haladtak végig a Klímafórumtól a Christiansborg téren lévő Parlament épületéig, közösen skandálta a „Climate justice now!” felkiáltást, miközben transzparenseikkel is próbálták felhívni a világ figyelmét a bekövetkező változásokra.
A dán törvényhozás épülete előtt a jelenlévők előadásokat hallgattak meg a klímaváltozás várható hatásairól, majd zenés parádé és ebéd várta a demonstráló tömeget.
Tovább...


Klíma akciónap Miskolcon

2009. október 9-én, immár második alkalommal rendeztünk éghajlatvédelmi kampányt a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen.
Az utcai akcióval ezúttal a klímatörvény-kezdeményezés tartalmára hívtuk fel a figyelmet.
A miskolci akciónapon "kvótajátékokkal", zöldpiaccal és egyéb érdekességekkel vártuk az érdeklődőket, melyek az áprilisi rendezvényhez hasonlóan, népszerűnek bizonyultak.
Közel 150-en álltak meg, hogy a kvótajáték által felmérjék háztartásuk energiafogyasztását. E játékos kampányelemmel arra kívántuk felhívni a lakosság figyelmét, hogy milyen előnyökkel járhat a javasolt klímatörvény az egyes háztartások számára. A klímatörvény vezetésével a magyar gazdaságnak a fosszilis energia függősége jelentősen lecsökkenhetővé válna.
Reményeink szerint az akciónap minket igazolt és az embereknek átjött az üzenet, vagyis megértették a természetvédők kezdeményezését a klímatörvénnyel kapcsolatban.
További információk: Laskó-Kuthi Adrienn, programkoordinátor,
Holocén Természetvédelmi Egyesület, tel.:06/30291-5543, e-mail:holocen@holocen.hu www.klimatorveny.hu
Tovább...


Koszorúzás Herman Ottó szobránál

Halálának 95. évfordulója alkalmából a B.-A.-Z. Megyei Múzeumi Igazgatóság december 14.-én de. 10 órakor koszorúzta meg Herman Ottó, Papszeren lévő szobrát (Miskolc, Papszer 1.).
A megemlékezést közösen szervezték az idén 30. évfordulóját ünneplő HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesülettel – mely az ország elsőként bejegyzett természetvédelmi civil szervezete.
A múzeum és egyesületünk évek óta együtt szervezi Herman Ottó szellemi hagyatékának, a Madarak és Fák Napjának eseményeit.
Tovább...


Lakossági fórum - Újrapapír, újra papír!

2009. november 20-án, 16:00–18:00 óra között tartjuk harmadik lakossági fórumunkat, melynek témája a Környezettudatos háztartásvezetés.
A háztartásokban használt eszközök, anyagok csoportosítása anyaguk, hatóanyaguk, veszélyességük stb. szerint.
Mivel mérgezzük magunkat és környezetünket (vegyszerek, kozmetikumok).
A vásárlástól a takarításig, a főzéstől a világításig, mindennapi jó tanácsok (környezetbarát „vegyszerek” mosáshoz, mosogatáshoz, vízkőoldáshoz, takarékos eszköz- és vízhasználat stb.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább...


Környezettudatossággal a hulladék csökkentésért

A KEOP 2009-6.1.0/A. támogatási keretéhez benyújtott sikeres pályázatunk 2009. október 1. - 2010. július 31. között kerül megvalósításra, az alábbiak szerint:

A projekt neve/pontos címe: „Tudatos vásárlói és fogyasztói magatartás kialakításán keresztül a lakossági hulladék csökkentése halmozottan hátrányos helyzetű térségekben (Edelény, Encs)”

A projekt leírása: Egyesületünk egyik legfontosabb feladatának tekinti az iskolás és felnőtt korosztály szemléletformálását. Pályázatunkkal a fogyasztói és vásárlói szokások megváltoztatásán keresztül a lakossági hulladékcsökkentéshez kívánunk hozzájárulni. A program elején (és végén, az elért hatás mérése okán) kitöltetett kérdőívek tájékoztatást nyújtanak számunkra, mely témaköröket kell előtérbe helyeznünk, országos és nemzetközi kapcsolataink pedig lehetőséget biztosítanak a legfrissebb információk megszerzésére és átadására (a globalizmus hatásai, csomagolási technikák, a hulladékok keletkezése és kezelése stb.).
A bevont szereplők az ismeretek (elméleti és gyakorlati) birtokában DÖNTHETNEK arról, hogy életvitelükben ezeket hogyan alkalmazzák. Védettebbé válnak a médiában látható reklámfogások hatásaival szemben, az átadott információk, gyakorlati tanácsok segítik az életmód megváltoztatását. Az elsajátított ismeretek általuk továbbadásra kerülnek, sokszorozva ezzel a bevont szereplők számát.

A kedvezményezett neve, elérhetősége: Holocén Természetvédelmi Egyesület - Miskolc Kossuth u. 13.; Tel: 46/508-944; e-mail: holocen@holocen.hu; honlap: www.holocen.hu

Közreműködő szervezet neve, elérhetősége: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság, 1134 Budapest, Váci u. 45. honlap címe

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Tovább...


Lakossági fórum - Újrapapír, újra papír!

2009. október 9-én, 16:00–18:00 óra között tartjuk második alkalommal szerveződő lakossági fórumunkat, melynek témája az épített környezet.
Hogyan épült az a lakóhely, lakókörnyezet, ahol jelenleg élnek a programban résztvevő emberek.
Milyen épített értékek vannak a közvetlen és tágabb környezetünkben?
Hogyan lehet felmérni, bemutatni egy panelházas lakótelep értékeit is.
A környezet szebbé, lakhatóbbá, esztétikusabbá tételének lehetőségei.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább...


Lakossági fórum - Újrapapír, újra papír!

Egyesületünk „Észak-magyarországi KÖRkép, KÓRkép, avagy a civilizáció hatásai a természeti és épített környezetre. Helybenjárás, haladás vagy fenntartható fejlődés” c. pályázata keretében lakossági fórumot szervez 2009. szeptember 11-én a szelektív papírgyűjtésbe bevont társasházak lakói számára.

Az első találkozó témája:
Hulladékcsökkentés, szelektív gyűjtés, komposztálás. MINDENNAPI TIPPEK A HULLADÉK CSÖKKENTÉSÉRE.
ALAPOK:
A hulladék fogalma, csoportosítása. Keletkezése a mezőgazdaságban, iparban és a háztartásokban. Gyűjtésük, kezelésük (lerakás, ártalmatlanítás, újrahasználat, égetés stb.), a szelektív gyűjtés folyamata, rendszere.
MIT? HONNAN? HOVÁ? MIÉRT?
A fogyasztási szokások változása és a hulladékok keletkezése közti kapcsolat.
A komposztálás folyamata, fontossága, lehetőségei társasházas környezetben IS.
GYAKORLATI TPPEK, ÖTLETEK:
Kevesebb vásárlás – kevesebb hulladék.
Mit, hogyan tudunk minél tovább használni.
Bevált példák - az ország más területeiről – megismertetése.
Bolhapiac, házilag játék, ajándék készítése, csere-bere akciók.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Tovább...


Nemzetközi Ökotábor - Magyarókereke (Alunisu)

A kalotaszentkirályi Silvanus Ökológiai Egyesület és a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület 2009. augusztus 10-14. között, immár hetedik alkalommal rendezték meg az Ökotábort, melynek helyszíne a magyarókerekei iskolakert volt. A mára már nemzetközivé bővült rendezvényen a kalotaszegi, szilágysági és magyarországi általános iskolák tanulói vettek részt.
Tovább...


Erdélyi és magyarországi környezet-és természetvédelmi civil szervezetek szakmai találkozója

Hagyományteremtő az első alkalommal megrendezett civil szakmai szervezetek találkozója, melynek az erdélyi Kalotaszentkirály-Zentelke község adott otthont 2009.május 15-17. között
Tovább...


ELŐADÁS - Klímaváltozás

IDŐPONT: 2009. 05. 07.
HELYSZÍN: Miskolc, Debreceni Márton Szakközépiskola - 19 fő
TÉMA: Klímaváltozás

Az intézménnyel 3 éve működünk együtt, örömünkre szolgált, hogy a napjainkban oly aktuális téma feldolgozásában is együtt tudunk működni.
Igyekeztünk az előadás során a legfrissebb adatokat, információkat átnyújtani számukra, kisebb vitát generálni közöttük a témában. Igen érdeklődőek voltak, szívesen bekapcsolódtak a beszélgetésbe.

Tovább...


A Holocén Természetvédelmi Egyesület Kiemelkedően közhasznú szervezet 2008. évi jelentése

A gazdálkodás fő adatai:

Befektetett eszközök: 78 eFt; Forgóeszközök: 9.107 eFt; Eszközök összesen: 9.185 eFt; Saját töke: 9.182 eFt; Kötelezettségek: 3 eFt; Források összesen: 9185 eFt.

Egyesületünk közcélú tevékenységei:
Határon átnyúló együttműködés, klímavédelmi kampány, vízgyűjtő-gazdálkodási, víz- és árvízvédelmi, parlagterületek hasznosítási programok, komposztálás, biogazdálkodás népszerűsítése, környezeti nevelés, előadások, vetélkedők; Föld Napja, Madarak és Fák napja, Nemzetközi Duna Nap, stb.

Adószámunk: 19931401-1-05
Tovább...


ELŐADÁS - Hulladékok keletkezése, kezelése

IDŐPONT: 2009. 03. 19.
HELYSZÍN: Felsődobsza, Bárczay Gábor Általános Iskola - 43 fő
TÉMA: Hulladékok keletkezése, kezelése

Az előadásokat nem csak miskolci oktatási intézmények diákjai számára sikerült bemutatnunk, hanem a környező települések is egyre inkább igénybe veszik azokat.
Így jutottunk el Felsődobszára is. az oktatási intézményben 43 diák hallgatta végig a fent említett témát, az interaktív beszélgetés során az is kiderült, sok ismeretük van a hulladékokkal kapcsolatosan, több alkalommal foglalkoztak vele a tanórákon is. többször szóba került a szelektív gyűjtés a településen, illetve hangot adtak a falu határában található illegális lerakók meglétéről, s arról, évente több alkalommal gyűjtik az eldobál szemetet a felnőtt lakossággal együtt.

Tovább...


ELŐADÁS - Víz, vízszennyezés

IDŐPONT: 2009. 01. 16.
HELYSZÍN: Miskolc, Szabó Lőrinc Általános Iskola - 15 fő
TÉMA: Víz, vízszennyezés

Az intézménnyel évek óta jól működő munka kapcsolatban állunk, így meghívást kaptunk egy tanórára, ahol szintén a vízről és a vízszennyezésről beszélgettünk a gyerekekkel.
Egyszerű kísérletekkel mutattuk be az olajszennyezés folyamatát, a víz halmazállapot átalakulásait, illetve a víztisztítás első lépését, a szűrési folyamatot.
A diákok nagy érdeklődéssel hallgatták a beszámolót, s aktívan részt vettek a kísérletekben.

Tovább...


ELŐADÁS - Víz, vízszennyezés

IDŐPONT: 2008. 12. 16.
HELYSZÍN: Szirmabesenyő, Szinyei Merse Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola- Ökoiskola – 34 fő
TÉMA: Víz, vízszennyezés

Programunkhoz kapcsolódóan az elsők között Szirmabesenyőbe látogattunk el, ahol 34 diák hallgatta meg előadásunkat a vízről, vízszennyezésről, egyszerű kísérletekkel színesítve azt.
A téma mindannyiunkat érint, hiszen a víz nélkülözhetetlen az élőlények számára, s hazánknak ezen részén még korlátlan mennyiségben használhatjuk, nem lehet elégszer hangsúlyozni, vigyáznunk kell erre a kincsre.
Az ÖKOISKOLA diákjai nem csak egy-egy alkalommal hallanak a környezet- és természetvédelemről, a mindennapjaikat itatja át ez a szemlélet.

Tovább...Tovább...


Korábbi programjaink

Környezeti érdekek és értékek kapcsolatának vizsgálata a romániai Kalotaszegen, és a BAZ megyei Szikszói kistérségben
"Közös Ügyünk, avagy természetvédelem és közösségfejlesztés"
"Vízgyûjtõ Hálózat - Ki-kicsoda a vízgyûjtõn"
Szlovák - Magyar Hernád program
Az Európai Unió vízügyi keret irányelvébõl fakadó feladatok értelmezése a Sajó vízgyûjtõjén
Keleméri Mohos-tavak rehabilitációs programja
Oktatási jellegû programjaink
Kistérségi, vidékfejlesztési, határmenti tevékenységeink, programjaink
Folyó Koalíciós Hálózat létrehozása, nemzetközi projekt
Komplex környezet-, természetvédelmi akcióprogramok megvalósítása a Pitypalatty-völgyben
Együttmûködés a Bódva-völgyi kistérségben - a környezeti információkhoz való hozzáférés erõsítése (Aarhusi jogok érvényesítése)
Természeti értékeket bemutató tanösvények, bemutatóhelyek elkészítése, a Bükki Nemzeti Park és a Zempléni Tájvédelmi Körzet területén, valamint tágabb környezetükben
Egyedi tájérték kataszterezés a Felsõ-Hegyközben és a Bodrogközben
Nemzetközi szakmai találkozó a környezet-, természetvédelem és a turizmus kapcsolata témában a Hegyközben
Védetté nyilvánítások kezdeményezése
A bányabezárások okozta munkanélküliség kezelését elõsegítõ program az ózdi-és kazincbarcikai kistérségek területén

Tovább...