Holocén Természetvédelmi Egyesület

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05

 

Sajtóközlemény – „Mondj NEMet a trójai egyezményre!”

Sajtóközlemény
Kiadja a HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége
Miskolc, 2014. október 02.

Óriási trójai faló jött Miskolcra – felhívja a figyelmet az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások veszélyeire

„Mondj NEMet a trójai egyezményre!” hirdették a környezetvédők Miskolcon, a Városház téren egy óriási, felfújható trójai falóval, tiltakozásul az  Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, szinte teljesen titkos körülmények között tárgyalt szabadkereskedelmi egyezmény ellen. Az akció során a trójai faló azt szimbolizálja, hogy a készülő egyezmény rejtett veszélyeket, kockázatokat jelent az emberekre és a környezetre.


Ha utat engedünk az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezménynek (ún. Transz-atlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség, rövid nevén TTIP), akkor számos környezeti és élelmiszerbiztonsági veszélynek tesszük ki magunkat – hívták fel a járókelők figyelmét a környezetvédők Miskolcon, a Városház téren.  
Az egyezmény hatására ún. választott bíróság előtt multinacionális cégek beperelhetik kormányunkat, ha olyan szabályokat vezet be, amellyel védi az egészségünket, a környezetet vagy az állampolgárok jogait, amennyiben ezek az intézkedések veszélyeztetik egyes óriáscégek profitérdekeit.
A megállapodással növekedhet a génmódosított növények felhasználása Európa szerte, így Magyarország génmódosítás mentessége is veszélybe kerülhet.
A „trójai” egyezményt az óriáscégek akarják elsősorban elfogadtatni, akiknek bejárásuk van a döntéshozókhoz, az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Az óriáscégek a kereskedelmi egyezményre úgy tekintenek, mint egy eszközre, amellyel megszabadulhatnak az embereket és a környezetünket védő szabályoktól. A nyilvánosság teljes mellőzésével készülő kereskedelmi egyezményt támogatja az Európai Bizottság és számos európai kormány is.

A magyar kormány alapvetően támogatja az egyezmény megkötését, annak ellenére, hogy a kormányzati háttértanulmányok szerint sem teremtene munkahelyeket jelentős számban a megállapodás. A környezetvédők információi szerint Magyarország a tárgyalások során ellenzi a befektető-állam választott bíróságok létrehozását az egyezmény keretei között, és kiáll a génmódosított szervezetekre vonatkozó szigorú európai szabályozás megtartásáért.

A környezetvédők szerint szükség lenne arra, hogy a magyar kormány egyértelműen szögezze le, nem engedi az európai környezeti és szociális szabályozás gyengítését és a befektető-állam választott bíróságok bevételét a megállapodásba. Amennyiben ezek az elemek az egyezmény végső tervezetébe belekerülnek, Magyarország vétózza meg megállapodás létrejöttét!

„Tapasztalataink alapján a hazai lakosság még nem igazán hallott a készülő szabadkereskedelmi megállapodásról, pedig az veszélybe sodorhat minden olyan vívmányt, amelyeket az elmúlt évtizedekben környezetvédelem és élelmiszer-biztonság terén elértünk. Az egyezmény ránk szabadíthat génmódosított élelmiszereket, egészségkárosító vegyszereket, hormonkezelt marhahúsokat, kikényszerítheti a verespataki aranybánya megépítését, alááshatja a helyi élelmiszerek felhasználását. Ezekre a rejtett veszélyekre kívánjuk felhívni a figyelmet a trójai faló akciónkkal” – hangsúlyozta Nagyhaju Nóra, a HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület munkatársa.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld Barátai nemzetközi hálózat tagjaként olyan kereskedelmi rendszert szeretne, amely az embereket és bolygónkat szolgálja.
„Nem hagyhatjuk egy olyan kereskedelmi egyezmény megszületését, amely lehetővé teszi az óriáscégek számára, hogy bepereljék a kormányokat, eltöröljék a környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi és szociális vívmányainkat! A magyar kormánytól elvárjuk, hogy védje meg nemzeti szuverenitásunkat és az Alaptörvényben rögzített környezeti jogainkat a multinacionális vállalatokkal és ha kell, az Európai Bizottsággal szemben is” – tette hozzá a „trójai” egyezményről Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

További információ: www.mtvsz.hu/trojai
Fidrich Róbert, programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel: (70) 340-8965
Nagyhaju Nóra, HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület, tel: 46/508-944