Holocén Természetvédelmi Egyesület

                                       
"A Világörökség részét képező barlangok, jelentős földtudományi értékekkel rendelkező mesterséges üregek védelmét és az ezekhez kapcsolódó sérülékeny élővilág megőrzését célzó beruházások az Aggteleki Nemzeti Park területén" című, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program rendszerében megvalósuló projekt zárórendezvényére került sor Jósvafőn,  2019. február 20.-án.
                                       

Veress Balázs igazgató köszöntötte a megjelent vendégeket és a sajtó képviselőit. Megnyitó beszédében kiemelte, hogy rendkívül jelentős időszakot él az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, hiszen egy tavaly lezárult projekten kívül további 6 db KEHOP és 1 db határon átnyúló Interreg pályázat megvalósítása zajlik. A megvalósuló beruházások összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot. Ennek része a most befejeződött barlangos projekt.

Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője büszkeségének adott hangot, hiszen a térségben – amely két nemzeti park területét érinti – jelentős beruházások zajlanak a természetvédelem területén is. Lokálpatriótaként örömmel támogatja azokat a fejlesztéseket, amelyek a korábban leírt, hanyatló térségként beállított borsodi térségben új turisztikai desztinációkat hoz létre (pl. Digitális Erőmű, Filmtörténeti Emlékpark), illetve a meglévő turisztikai célpontok infrastruktúrája, természetvédelmi szintje folyamatosan növekszik. Ezen bemutatóhelyek és a Nemzeti Park Igazgatóságok között kiváló és eredményes partneri együttműködés tapasztalható.

Az Agrárminisztérium képviseletében Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy hazánk 38 milliárd forintot fordít természetvédelmi beruházásokra a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban.

A forrásnak köszönhetően Magyarország 10 nemzeti park igazgatósága összesen 92 projektet valósít meg. A helyettes államtitkár az élőhelyek javítására, a természetvédelem bemutatásának infrastrukturális fejlesztésére és a természetvédelmi őrszolgálat eszközellátottságának növelésére hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a hazánkban található valamennyi barlang a nemzeti parkok vagyonkezelésében áll, így egy kézben összpontosul az élettelen értékek megőrzésének feladata és felelőssége is.

Balczó Bertalan hangsúlyozta a természeti értékek védelme mellett fontos feladat azok bemutatása és megismertetése a társadalom széles nyilvánosságával. A nemzeti park igazgatóságok a hazai ökoturisztikai létesítmények felét üzemeltetik, melyekben tavaly több mint 1,6 millió látogatót regisztráltak. A barlangok pedig több mint félmillió érdeklődőt fogadtak. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság barlangjait évente 100 ezren keresik fel - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese, a most lezárult projekt szakmai vezetője megköszönte minden támogató személy és szervezet, a munkában részt vevő kolléga, valamint a Szabó Miklós által vezetett kivitelező konzorcium munkatársainak precíz, a munkálatok során a barlangok védelmét maximálisan figyelembe vevő tevékenységét.

Előadásában „ilyen volt, ilyen lett” fotódokumentációval részletesen bemutatta azt a hatalmas erőfeszítéseket igénylő munkát, amely során több mint 1000 köbméter követ, omlás-, és meddőanyagot kellett eltávolítani a barlangokból, új műtárgyakat, denevérbarát nyílászárókat, saválló korlátokat, lépcsőket, tájba illő rakott kőfalakat építettek.

A nyolc helyszínen több mint háromszáz millió forintból újultak meg az Aggteleki Nemzeti Park világörökség részét képező élő- és élettelen értékei.

A délután folyamán a résztvevők helyszíni bejáráson vettek részt, amely során a Béke-barlangban történ beruházás eredményét tekinthették meg.

                   

A projekt részletei itt tekinthetők meg:

SAJTÓKÖZLEMÉNY_záró-KEHOP-410-00015

http://www.anp.hu/hu/barlangok-termeszetvedelmi-rekonstrukcioja

 

Forrás: AM Sajtóiroda
http://www.anp.hu/hu/kehop-projektzaro-rendezveny-josvafon

Fotók: AM/Pelsőczy Csaba

Koczka Ivett

 

 

 

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05